Ziua de 8 noiembrie are o însemnătate mare pentru Biserica Ortodoxă. În fiecare an, creștinii cinstesc Soborul Sfinților Mihail și Gavriil si a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Deci, pe această dată, nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Sărbătoarea își are originile în secolul al V-lea. Pe sfintele icoane, Arhanghelii sunt reprezentați împreună, de cele mai multe ori. Mihail, ține într-o mână o sabie de foc, simbolul luptei cu diavolul, iar în cealaltă, o balanță, simbolul judecății. Gavriil ține o floare de crin, simbolul purității și al Bunei-Vestiri.
Sfântul Arhanghel Mihail
În limba ebraică, numele lui înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care spunea: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a facut. Că cine este ca Dumnezeu?”, și, în felul acesta, a avut loc întocmirea soborului, adica adunarea și unirea tuturor îngerilor.
Sfântul Arhanghel Mihail este amintit în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent, în special, acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Arhanghelul Mihail este un înger al dreptății Dumnezeiești.
El este cel care, înainte de a fi creată lumea, a dus un război cu Lucifer și cu toți îngerii lui răzvrătiți, izgonindu-l definitiv din cer. Astfel, Dumnezeu l-a numit căpetenia tuturor îngerilor buni. Așa apare, atât în Vechiul cât și în Noul Testament, când, se arată de mai multe ori oamenilor: îl ajută pe David să îl învingă pe uriașul Goliat, îl hrănește pe profetul Ilie, îl eliberează pe Petru din lanțuri, îi arată Sfânta Cruce pe cer împăratului Constantin cel Mare, spunându-i: „În acest semn vei Învinge!”.
Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a adus vestea naşterii lui Iisus Hristos, spunându-i Maicii Domnului: „Bucură-te Marie, Domnul este cu tine”. Tot el este cel care i-a informat pe părinţii Sfintei Fecioare, Ioachim si Ana, că Dumnezeu îi va binecuvânta cu un copil.
Elisabeta, mama lui loan Botezătorul, a primit vestea venirii pe lume a Înainte-mergătorului tot de la Arhanghelul Gavril, în timp ce, tot el a fost și îngerul de la Mormântul Domnului, îmbrăcat în veşminte albe, care a spus femeilor: „Nu plângeţi, Hristos a înviat!”.
Sfântul Arhanghel Gavriil
În limba ebraică, Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele său reprezintă vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omenească. El este este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Maicii Domnului, Sfinților Părinților Ioachim și Ana, el i-a descoperit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului, pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit pentru a nu se mai îndoi de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt, a răsturnat piatra de pe ușa mormântului Mântuitorului și a dus femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.
Îngerii sunt cei care slujesc pentru apărarea și călăuzirea oamenilor. Ei duc rugăciunile noastre la Dumnezeu și îi ocrotesc pe cei drepți. Sfântul Arhanghel Mihail este Îngerul morţii, cel care întampină sufletele după ce acestea părăsesc trupurile.
El trece sufletele celor credincioși de cele 24 de Vămi ale Văzduhului, goneşte cu sabia de foc demonii care îndrăznesc să se apropie. Și, în cele din urmă, îngerul Gavriil, este cel ce va anunţa Sfârşitul lumii și Judecata de Apoi, „trambiţând trambiţa cea mai de pe urmă”.