Home » Știri » Știri externe » Aderarea Ucrainei la UE. Discursul emoționant al președintelui Zelenski. Ce spun liderii țărilor membre

Aderarea Ucrainei la UE. Discursul emoționant al președintelui Zelenski. Ce spun liderii țărilor membre

Cojocaru Cristian / 01.03.2022, 17:41
Aderarea Ucrainei la UE. Discursul emoționant al președintelui Zelenski. Ce spun liderii țărilor membre

Într-o evoluție istorică, Parlamentul European a acceptat marți cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană. O procedură specială de admitere a început pentru aderarea Ucrainei în UE. Președintele Ucrainei, Zelenski a susținut un discurs emoționant care s-a încheiat în ropote de aplauze.

Aderarea Ucrainei la UE tot mai aproape de realitate

Evoluția vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului Uniunii Europene. În discursul său, Zelenski a subliniat modul în care toate țările blocului au fost unificate și și-a exprimat dorința ca Ucraina să facă parte din acesta. „Vrem să fim egali”, a spus președintele ucrainean. Zelenski a profitat de ocazie pentru a sublinia modul în care poporul Ucrainei plătea un „preț mare” în ofensiva Rusiei.

„În această dimineață, 2 rachete de croazieră au lovit orașul Harkov. Orașul are cel mai mare număr de universități. Tineretul este strălucitor și deștept acolo. Luptăm doar pentru pământul și libertatea noastră. De asemenea, în același timp, luptăm să fim un membru egal al Europei. Astăzi este vorba despre asta. UE va fi mult mai puternică cu Ucraina. Fără UE, Ucraina va fi singură”, a mai spus președintele ucrainean.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola a afirmat că ân acest moment, Ucraina se confruntă cu Rusia cu mândrie. Aceasta a mai adăugat că vor oferi Ucrainei armele atât de necesare în conflictul cu Rusia. De asemenea, a mai menționat că a mai făcut o mișcare pentru a deconecta Rusia de la SWIFT și că au fost interzise intrumentele de propagandă ale Kremlinului, afacerile europene, dar și lumea sportivă a luat o poziție clară împotriva agresiunii ruse.

aderarea ucrainei ue
Zelenski a semnat pe 28 februarie 2022 cererea de aderare a Ucrainei la UE

România susține aderarea Ucrainei la blocul comunitar

Timp de săptămâni, Moscova a adunat peste 150.000 de militari la granițele Ucrainei în încercarea de a pune presiune pe țările occidentale pentru a nu permite Ucrainei să adere la NATO. În cele din urmă, pe 24 februarie, Kremlinul, sub pretextul „operațiunii militare speciale” și cu scopul de „demilitarizare”, a ordonat forțelor sale armate să efectueze o invazie cu drepturi depline a Ucrainei.

Invocând motivul său drept eșecul Kievului de a stabili „discuții” cu Moscova, Putin a ordonat Armatei Ruse să lanseze lovituri grele cu rachete și explozii în toată țara. Ucraina a refuzat să se predea și continuă să reziste. Între timp, delegațiile ambelor țări s-au întâlnit pentru discuții de pace la granița dintre Ucraina și Belarus, luni, 28 februarie, iar la prima rundă de discuții, acestea au durat peste cinci ore.

„Va fi dificil, știm că există opinii diferite în Europa. Consiliul va trebui să analizeze cu seriozitate cererea simbolică, politică și legitimă care a fost făcută și să facă alegerea potrivită într-o manieră hotărâtă și clară”, a spus Charles Michel, președintele Consiliului European.

Mai multe țări susțin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În cadrul unei scrisori deschise care a fost publicată ieri, președinții Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Bulgariei și Sloveniei au cerut statelor membre UE să acorde vecinilor noștri de îndată statutul de candidată la UE. Peter Szijjart, ministrul de Externe al Ungariei a afirmat că și Ungaria susține această inițiativă, iar Klaus Iohannis a anunțat în această dimineață că și România este de partea ei.