Home » Știri » Știri externe » Asasinul ambasadorului rus a fost de opt ori în echipa de pază a lui Erdogan

Asasinul ambasadorului rus a fost de opt ori în echipa de pază a lui Erdogan

Sebastian Rotaru / 21.12.2016, 15:46
Asasinul ambasadorului rus a fost de opt ori în echipa de pază a lui Erdogan

Tânrăul polițist turc, respectiv asasinul ambasadorului rus în Turcia, a făcut parte de opt ori la rând din dispozitivul de securitate care asigură protecţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Asasinul ambasadorului rus, Mevlüt Mert Altintas, a făcut parte, din luna iulie, în opt rânduri din dispozitivul de securitate al lierului Turc Recep Tayyip Erdogan, anunță presa rusă, citată de AFP, potrivit de news.ro.

În faţa obiectivelor jurnaliștilor, Mevlüt Mert Altintas, un poliţist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni, cu nouă gloanţe, pe ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov. Asasinul ambasadorului rus a fost ucis de forțele de securitate, după ce a încercat să fugă.

Potrivit editorialistului de la ziarul Hürriyet, asasinul ambasadorului rus, care servea la Ankara în rândul forţelor antirevoltă de doi ani şi jumătate, a fost membru al dispozitivului de securitate al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în opt rânduri, după puciul eşuat din iulie.

”El era membru al echipei care asigura securitatea preşedintelui, imediat în urma gărzilor de corp”, scrie Abdulkadir Selvi, un jurnalist apropiat puterii.

După ce l-a omorât pe ambasador, asasinuls a strigat ”Allah Akbar!” şi a spus că acţionează ca să răzbune oraşul Alep, pe cale de a fi recucerit în întregime de regimul lui Bashar al-Assad cu sprijinul Moscovei.

În pofida acestor declaraţii, care par să lege asasinatul de situaţia din Siria, şeful diplomaţiei turce i-a transmis omologului său american că Moscova şi Ankara ”ştiu” că reţeaua predicatorului Fethullah Gülen se află ”în spatele” asasinatului.

Potrivit agenţiei proguvernamentale de presă Anadolu, care citează surse diplomatice, Mevlüt Cavusoglu i-a spus lui John Kerry că ”Turcia şi Rusia ştiu că în spatele atacului (…) este FETO”, acronimul reţelei lui Gülen.