Home » Știri » Știri externe » Care este misiunea submarinului Belgorod, cel mai mare submarin din lume. Experții sunt îngrijorați că ar putea marca începutul unui nou Război Rece

Care este misiunea submarinului Belgorod, cel mai mare submarin din lume. Experții sunt îngrijorați că ar putea marca începutul unui nou Război Rece

Manolică Anca / 26.07.2022, 10:05

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alții spun că este o platformă pentru spionaj și, posibil, pentru arme nucleare. Iată care este, de fapt, misiunea submarinului Belgorod, predat Rusiei la începutul acestei luni.

Submarinul Belgorod, cel mai mare din lume

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent, mai lung chiar și decât submarinele cu rachete balistice și ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri. Lucrările de construcție au fost gata în 2019, însă din cauza pandemiei au fost întârziate testele de siguranță.

Specialiștii sunt de părere că designul său este o versiune modificată a submarinelor rusești cu rachete ghidate din clasa Oscar II care, potrivit CNN, au fost făcute la dimensiuni mai mari pentru a putea fi găzduite echipamente pentru colectarea informațiilor, dar și pentru a putea transporta și lansa primele torpile nucleare invizibile.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacități flotei rusești, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane și rusești care se urmăreau și se vânau reciproc în confruntări tensionate.

Care este misiunea submarinului Belgorod

Principalul lucru care face diferența dintre Belgorod și oricare alt submarin cu propulsie nucleară din flota rusă și din toată lumea este chiar misiunea sa.

TASS a transmis că submarinul va transporta torpilele cu capacitate nucleară Poseidon, aflate în curs de dezvoltare, care sunt proiectate pentru a fi lansate de la sute de kilometri distanță și pentru a se strecura pe lângă apărarea de coastă, deplasându-se de-a lungul fundului mării.

„Această „mega-torpilă” nucleară este unică în istoria lumii. Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ducând la noi cerințe și la noi contra-arme”, , spune expertul american în submarine, H. I. Sutton.

Atât oficialii americani, cât și cei ruși au declarat că torpilele ar putea lansa focoase de mai multe megatone, provocând valuri radioactive care ar face ca porțiuni din coasta țintă să devină nelocuibile timp de decenii.

Ilustrație a submarinului Belgorod / Foto: H I Sutton
Ilustrație a submarinului Belgorod / Foto: H I Sutton

În noiembrie 2020, Christopher A. Ford, secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare la acea vreme, a spus că Poseidonurile sunt proiectate pentru a „inunda orașele de coastă din SUA cu tsunami-uri radioactive”.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA (CRS) din aprilie a declarat că Poseidonurile sunt destinate ca arme de represalii, concepute pentru a lovi din nou un inamic după un atac nuclear asupra Rusiei.

Ar putea fi și o platformă de colectare de informații

Belgorodul ar putea fi doar primul dintr-o flotă de patru submarine care ar putea transporta torpilele Poseidon, a declarat CRS, două dintre acestea fiind destinate să servească în Flota rusă din Pacific și două în Flota de Nord.

În timp ce Belgorodul ar putea fi viitorul lansator de teste Poseidon, Sutton a declarat că submarinul ar putea funcționa, de asemenea, ca o platformă de colectare de informații.

Într-un comunicat de presă de la începutul acestei luni, constructorul rus de nave a evidențiat capacitățile non-letale ale Belgorodului, afirmând că acesta a deschis „noi oportunități pentru Rusia” de a efectua „expediții științifice și operațiuni de salvare în cele mai îndepărtate zone ale oceanului mondial”.