Home » Știri » Știri externe » Cât de puternică este de fapt Armata Ucrainei în 2022. S-au făcut investiții majore

Cât de puternică este de fapt Armata Ucrainei în 2022. S-au făcut investiții majore

Cojocaru Cristian / 04.02.2022, 17:27
Cât de puternică este de fapt Armata Ucrainei în 2022. S-au făcut investiții majore

Puterea militară a Ucrainei s-a îmbunătățit de când rebelii susținuți de ruși au preluat controlul asupra părții de est a țării în 2014, dar Rusia încă o depășește în comparație, fiind una dintre primele trei puteri militare ale lumii. Află cât de puternică este Armata Ucrainei, ce efectiv militar are și care este echiparea.

Ar putea face față Armata Ucrainei?

Peste 90.000 de soldați ruși au fost dislocați de Moscova de-a lungul graniței cu Ucraina, țară ale cărei politici pro-occidentale au declanșat mânia lui Vladimir Putin. Într-un articol din aprilie a anului, liderul rus a semnalat că Moscova nu va permite Kievului să devină parte a alianței occidentale, fie că este vorba de Uniunea Europeană sau NATO.

În timp ce Kievul, care a fost și capitala primului stat rusesc încă din secolul al IX-lea, se bazează pe sprijinul alianței occidentale conduse de SUA, Moscova pare să aibă puține îndoieli cu privire la succesul oricărui tip de invazie. În ciuda faptului că a fost înarmat de națiunile occidentale din 2014, când rebelii pro-ruși au preluat controlul estului Ucrainei de la forțele guvernamentale centrale, Kievul nu poate face mare lucru pentru a schimba statutul politic în partea țării puternic populată de vorbitori de limbă rusă.

Cu toate acestea, nu înseamnă că ucrainenii nu au capacitate militară. Dar în fiecare domeniu, de la numărul de tancuri până la puterea forțelor aeriene și numărul personalului militar activ, Rusia depășește Ucraina. Iată o scurtă prezentare a armelor Ucrainei, precum și a forței sale de muncă.

armata ucrainei
Armata ucraineana este dotata cu drone Bayraktar TB2

Puterea militară a Ucrainei

Kievul are aproape 255.000 de militari activi alături de 900.000 de rezerviști, ceea ce reprezintă un număr mare pentru o țară de dimensiunea Ucrainei, puțin peste 44 de milioane de oameni. Dar forța militară totală a Rusiei, inclusiv rezerviștii, depășește trei milioane, un număr mai mare decât cel al SUA, cea mai puternică forță armată din lume.

Ucraina are o mulțime de tancuri și se află pe locul 13 pe glob, cu 2.430. În ceea ce privește vehiculele blindate, Kievul ocupă, de asemenea, locul înalt, ocupând locul șapte la nivel global cu 11.435. Puterea de artilerie a Kievului este, de asemenea, formidabilă la 2.040 de baterii. Dar în comparație cu Rusia, care are cel mai mare repertoriu de tancuri din lume și fiind a treia putere de artilerie ca mărime, nu este mult.

Cu toate acestea, armata ucraineană duce lipsă de profesioniști și recruți din cauza salariilor mici, a beneficiilor și a condițiilor de viață precară, lucru care a dus la scăderea numărului de ofițeri. Din punct de vedere al forțelor aeriene, nici la acest capitol nu stau bine, având în vedere că armata ucraineană este echipată cu avioane vechi de trei decenii.

Dar Matthew Bryza, fostul ambasador al SUA în Azerbaidjan, un diplomat care cunoaște foarte bine Rusia și legăturile sale cu fostele republici sovietice precum Ucraina, consideră că „armata ucraineană s-a dovedit a fi o forță de luptă foarte eficientă din 2014”.

„A achiziționat tot felul de noi tehnologii militare, arme și bineînțeles drone turcești, dar și rachete antitanc javelin din SUA. Armata ucraineană pur și simplu a câștigat experiență pe teren, dând dovadă de mare viteză și eficacitate pe câmpurile de luptă”, a spus el pentru TRT World.

Armata ucraineană este echipată cu drone Bayraktar tB2

În 2019, Kievul a achiziționat drone turcești, care și-au arătat priceperea militară pe diferite câmpuri de luptă, din Libia până în Siria și, cel mai recent, regiunea Karabakh din Azerbaidjan disputată între Baku și Erevan.

În luna noiembrie 2021, parlamentul ucrainean a ratificat acordul crucial al țării cu Turcia, asigurând ajutor militar turc pentru Kiev. Turcia va ajuta armata ucraineană, deoarece a ajutat forțele armate azere în timpul luptei cu succes împotriva forțelor armene de ocupare din regiunea Nagorno-Karabah. Dar într-un potențial conflict între Rusia și Ucraina, experții cred că Turcia nu va fi implicată așa cum era atunci când Armenia și Azerbaidjan au intrat în război.

Deși Bryza crede că armata ucraineană s-a îmbunătățit din 2014, el încă este de părere că „Ucraina nu ar putea învinge niciodată o invazie totală a Rusiei”. Dar o posibilă invazie rusă va fi costisitoare pentru Moscova, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere militar, potrivit lui Bryza. Drept urmare, rușii nu ar recurge la o aventură atât de costisitoare împotriva Ucrainei, crede el.

Gregory Simons, profesor asociat la Institutul de Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Uppsala, crede că va fi o răspundere pentru Rusia și că ei nu vor avea „nimic de câștigat din asta”. El notează că Rusia va fi condamnată ca agresor pe motiv că nu este atacată de Ucraina.