Home » Stiri Diaspora » Ce acte trebuie pentru a călători în Anglia. Date importante pentru cetățenii români privind condițiile de călătorie

Ce acte trebuie pentru a călători în Anglia. Date importante pentru cetățenii români privind condițiile de călătorie

Voicu Costin / 01.04.2022, 11:23
Ce acte trebuie pentru a călători în Anglia. Date importante pentru cetățenii români privind condițiile de călătorie

Ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, atunci când a intrat în vigoare acordul de retragere, a dus la transformarea statului în țară terță. Schimbarea a marcat începutul unei perioade de tranziție care a durat până la 31 decembrie 2020. De la această dată, cetățenii UE sau non UE au nevoie de anumite documente pentru a tranzita sau a locui în Regatul Unit al Marii Britanii. Care sunt aceste documente?

Ce acte sunt necesare pentru a călători în Anglia

Cetățenii români nerezidenți pot călători spre/tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/vizită pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză (detalii aici). Cu toate acestea, cetățenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare.

Cetățenii UE, inclusiv cetățenii români, nu trebuie să declare sosirea/perioada de ședere autorităților britanice, în calitate de turiști. Mai multe informații privind condițiile de intrare și ședere, dar fi detalii despre documentele în baza cărora este permisă intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în scop turistic, sunt disponibile pe site-ul oficial al Guvernului britanic (click aici).

Important! Începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii UE, inclusiv români, nerezidenți, pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord exclusiv în baza pașaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar).

Cu titlu de excepție, conform informațiilor publicate de autoritățile britanice pe site, românii care se încadrează în una dintre categoriile de mai jos pot călători în baza cărții naționale simple de identitate până la data de 31 decembrie 2025:

  • Sunt titulari ai statutului settled sau pre-settled
  • Au solicitat statut settled sau pre-settled, dar încă nu au primit decizia autorităţilor britanice
  • Au permis pentru membrii de familie în cadrul schemei EUSS (EU Settlement Scheme family permit)
  • Au un permis de lucrător frontalier în baza Acordului de retragere a Regatului Unit din UE
  • Sunt titularii unui formular S2 pentru tratament medical planificat, sau îi însoțesc pe titularii unui astfel de permis (S2 Healthcare Visitor)

Cetățenii români cu statut settled sau pre-settled vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea națională de identitate simplă valabilă până la data de 31 decembrie 2025, condiția fiind ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI.

Mai multe informații privind documentele necesare călătoriei în Regatul Unit sunt disponibile pe pagina de internet a Guvernului britanic, adică aici.

Pentru orice persoană care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și pentru persoanele cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei și pentru deplasările de scurtă durată (sub 6 luni), potrivit datelor comunicate prin intermediul portalului acesta.

Atenție! Cetățenii români nerezidenți care doresc să se deplaseze pe teritoriul regatului unit pentru o durată mai mare de șase luni (pentru muncă, pentru studii etc.) au nevoie de viză de intrare.

Pentru a verifica dacă natura sejurului necesită o viză, poate fi consultată această pagină de internet (în limba engleză).

Important!

Cetățenii români nerezidenți care se deplasează în Regatul Unit începând cu data de 1 ianuarie 2021 în scop turistic NU mai pot lucra în Regatul Unit. Printre activitățile permise ca vizitator se numără:

  • vizitarea rudelor sau a prietenilor
  • desfășurarea de activități de voluntariat care nu depășesc 30 de zile
  • participarea la cursuri care nu depășesc 30 de zile. O listă detaliată se regăsește pe această pagina de internet.

Pentru mai multe detalii, accesați ghidul elaborat de autoritățile britanice pentru vizitatori, care include noile reguli aplicabile de la 1 ianuarie 2021.

Pentru alte informaţii, întrebări sau nelămuriri accesaţi site-ul MAE România.