Home » Știri » Știri externe » Ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid. Măsura anunțată

Ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid. Măsura anunțată

Manolică Anca / 29.12.2020, 17:35
Ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid. Măsura anunțată

Acum că mult așteptatul vaccin anti-Covid 19 a ajuns în multe țări ale lumii, a început vria vaccinării. După cum era de așteptat, există persoane care își doresc să primească cât mai repede serul curativ și altele care nu doresc, sub nicio formă, să se vaccineze. Iată ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid.

Spania a fost grav afectată de pandemie

Spania este una dintre ţările europene cele mai grav afectate de pandemia de coronavirus, cu peste 1,8 milioane de infecții în timpul pandemiei și peste 50.000 de decese, conform datelor oficiale. Astfel, odată ajuns vaccinul produs de Pfizer-BioNTech în țară, duminică, 27 decembrie 2020, s-a dat startul campaniei de vaccinare anti-Covid 19. Și după cum era de așteptat, sunt persoane pro și contra acestui vaccin. Unele abia așteaptă să se vaccineze pentru a scăpa de stresul posibilității de infectare, în timp ce altele nici nu concep să își administreze serul curativ.

Guvernul de la Madrid şi-a stabilit ca ţintă vaccinarea a aproximativ 2,5 milioane de persoane care fac parte din categoriile prioritare sau cele mai vulnerabile până la sfârşitul lunii februarie şi să ajungă până în vara anului 2021 la 15-20 de milioane de persoane vaccinate, dintr-o populaţie totală de aproximativ 47 de milioane de locuitori.

Ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid

Ce se întâmplă în Spania cu cei care refuză vaccinarea Covid? Așadar, autoritățile spaniole au decis înființarea unui registru al persoanelor care refuză să fie vaccinate împotriva coronavirusului. La acest fișier vor avea acces şi alte state membre ale Uniunii Europene, însă datele acestuia nu vor fi făcute publice sau oferite angajatorilor, informează BBC. Mai mult, ministrul Sănătății Salvador Illa a asigurat că registrul va fi elaborat „cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor”.

Salvador Illa, ministrul Sănătății din Spania
Salvador Illa, ministrul Sănătății din Spania

„Ceea ce vom face, va fi un registru care, în plus, va fi accesibil altor ţări europene”, a spus ministrul spaniol al Sănătăţii, care a precizat că face referire la acele „persoane cărora li s-a propus (vaccinarea), dar care pur şi simplu au refuzat”. El a adăugat: „Oamenilor cărora li se oferă o terapie pe care o refuză din orice motiv, se va nota în registru … că nu există nicio eroare în sistem, să nu fi dat acestei persoane posibilitatea de a fi vaccinată”.

Într-un interviu acordat postului de televiziune La Sexta, Salvador Illa a reamintit că în Spania vaccinarea nu va fi obligatorie, însă a spus că singura metodă prin care virusul poate fi învins este vaccinarea în masă.

„Oamenii care decid să nu se vaccineze, ceea ce credem că este o greșeală, sunt în drepturile lor. Vom încerca să rezolvăm îndoielile. Vaccinarea salvează vieți, este calea de ieșire din această pandemie”, a mai spus în fața reporterilor.

Declaraţia sa a apărut la o săptămână după publicarea unui studiu al Centrului de investigaţii sociologice, un institut al guvernului de la Madrid care realizează sondaje, care a arătat o scădere spectaculoasă a procentului cetățenilor reticenţi faţă de vaccinare, de la 47% în noiembrie la 28% în decembrie. În același timp, procentul celor care sunt de acord să se vaccineze a crescut de la 36,8% la 40,5%.