Home » Știri » Știri economice » Ce sunt „zborurile misterioase” și cum încearcă companiile aeriene să stimuleze turismul în vreme de pandemie

Ce sunt „zborurile misterioase” și cum încearcă companiile aeriene să stimuleze turismul în vreme de pandemie

Manolică Anca / 03.03.2021, 17:26
Ce sunt „zborurile misterioase” și cum încearcă companiile aeriene să stimuleze turismul în vreme de pandemie

Turismul se numără printre sectoarele cele mai grav afectate de pandemia de Covid 19. Sumele pe care agențiile de turism și companiile aeriene le-au pierdut sunt uriașe, acestea fiind într-o continuă căutare de soluții pentru a putea „renaște”. Iată ce sunt „zborurile misterioase” și cum încearcă companiile aeriene să stimuleze turismul în vreme de pandemie.

Pandemia a dat turismul peste cap

Restricțiile de călătorie impuse în contextul pandemiei de Covid 19 au decimat sectorul turismului, un pion major în economia Uniunii Europene. Pierderile materiale ale hotelurilor, restaurantelor, agențiilor de turism, companiilor aeriene sau a operatorilor de croaziere sunt extrem de mari, unele dintre acestea fiind nevoite să reducă semnficativ cheltuielile, în timp ce altele chiar să pună lacătul pe ușă. Industria turismului mondial a fost estimată în 2019 la circa 1.700 miliarde de dolari.

Europa reprezintă jumătate din destinațiile turistice la nivel mondial, situația fiind deosebit de dificilă pentru acele țări care depind în foarte mare măsură de turism, cum sunt Grecia, Spania, Franța sau Italia. Iar pe viitor, situația nu va reveni la normal nici pe departe. Impact pandemiei va fi resimțit mult timp de acum înainte, unii turiști urmând a-și schimba definitiv com­portamentul de consum atunci când vine vorba de o vacanță. Ei vor fi tentați mai mult să aleagă turismul intern.

Pandemia a dat tot sectorul turismului peste cap
Pandemia a dat tot sectorul turismului peste cap

Ce sunt „zborurile misterioase” și la ce tactici apelează companiile aeriene

A trecut deja un an de când pandemia de coronavirus s-a instalat în toată lumea, dând toate sectoarele de activitate peste cap. Însă, acestea sunt într-o continuă căutare de soluții salvatoare, care să le scoată din impas. Acesta este și cazul companiilor aeriene care vin cu diferite strategii pentru a aborda criza indusă de pandemie. Zilele trecute, compania aeriană Thai Airways anunța că urmează să reducă forța de muncă cu 50 de procente.

Coform Asociaţiei Companiilor Aeriene Asia Pacific (AAPA), transportatorii se confruntă cu o scădere drastică a numărului de pasageri din cauza „desfăşurării neuniforme a vaccinărilor în întreaga lume, care va întârzia redeschiderea completă a frontierelor”. Cifrele recent publicate arată că numărul pasagerilor din luna ianuarie a fost de doar 4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, atunci când 33,5 milioane de turiști au zburat în regiune.

Compaia Qantas lansează „zborurile misterioase” în Australia
Compaia Qantas lansează „zborurile misterioase” în Australia

Dacă Thai Airways a decis să reducă personalul, ei bine, compania aeriană Qantas vine cu o tactică cu totul și cu totul inedită. Din dorința și efortul de a stimula turismul intern și de a atrage mai mulți pasageri să zboare în toată Australia, compania lansează „zborurile misterioase”. Ce sunt „zborurile misterioase”? Sunt excursii de o zi în care pasagerii nu cunosc destinaţia la îmbarcare.

De altfel, aceste excursii erau extrem de populare în anii ’90, iar Qantas a fost una dintre primele companii aeriene care a introdus aceste zboruri „către nicăieri”, care decolează şi aterizează pe acelaşi aeroport. Zborurile sunt la joasă înălțime și survolează reperele emblematice australiene. Acestea vor fi făcute cu unul dintre cele trei avioane Qantas Boeing 737 din Brisbane, Sydney sau Melbourne, iar tarifele vor porni de la 737 dolari autralieni, 577 dolari SUA.