Home » Știri » Știri externe » Ce vrea Rusia pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Condiția menționată clar

Ce vrea Rusia pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Condiția menționată clar

Manolică Anca / 28.06.2022, 17:05
Ce vrea Rusia pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Condiția menționată clar

Va pune Rusia capăt războiului pornit pe 24 februarie 2022 în Ucraina? Kremlinul a transmis marți, 28 iunie, condiția clară pe care o impune țării invadate. Dacă aceasta își va respecta partea, Rusia își va opri ofensiva. În tot acest timp, zeci de oameni contină să fie răniți, iar alții să își piardă, din păcate, viața. Ce dorește Rusia în schimbul păcii.

Ce vrea Rusia de la Ucraina, ca să pună capăt războiului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia va pune capăt ofensivei doar dacă Ucraina se va preda. El îndeamnă autoritățile ucrainene să ordone trupelor lor să depună armele.

„Partea ucraineană poate opri totul înainte de sfârșitul zilei de astăzi. Este necesar doar un ordin ca unitățile naționaliste să depună armele”, a declarat reporterilor, Dmitri Peskov.

Între timp, atacul cu rachete al armatei urse asupra unui centru comercial din Kremenciuk scoate la iveală și mai multe victime. Cel puțin 18 oameni au murit și 59 au fost răniți. Liderii din lumea întreagă condamnă atacul și îl califică drept o nouă crimă de război.

De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării susține că forţele sale au tras rachete împotriva unui depozit de arme, după care explozia ulterioară a muniţiei a dus la declanșarea unui incendiu la mall-ul din apropiere. În momentul în care rachetele au plouat asupra clădirii se aflau circa 1.000 de cumpărători în incintă.

„Ne ghidăm după declarațiile președintelui nostru – operațiunea militară specială se desfășoară conform planului și își atinge obiectivele”, a spus Peskov, rugat fiind să comenteze declarațiile lui Zelenski.

Centrul comercial din Kremenciuk
Centrul comercial din Kremenciuk

Întrebat, de asemenea, dacă există un termen aproximativ pentru încheierea operațiunii speciale ruse, Peskov a răspuns negativ. Reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit după ce ieri liderul ucrainean a cerut încetarea ostilităţilor până la sfârşitul acestui an.

Volodimir Zelenski nu vrea negocieri de pace

În cursul zilei de luni, 27 iunie, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat puterile mondiale să facă tot ce pot pentru a da o mână de ajutor la încheierea războiului iscat de Rusia până la sfârșitul anului. Totodată, el a spus că nu a venit încă momentul pentru a purta discuții cu Kremlinul, deoarece Kievul caută să își consolideze pozițiile.

Planul este ca țara sa să își consolideze mai întâi poziția militară pe câmpul de luptă și numai atunci își va da acordul pentru reluarea negocierilor de pace.

Cele şapte puteri mondiale din G7, care s-au reunit într-un summit în Germania, s-au angajat marţi, 28 iunie 2022, „să susţină” reconstrucţia Ucrainei printr-o conferinţă internaţională şi un plan, potrivit unui proiect de declaraţie finală consultat de AFP, potrivit Agerpres.

Președintele ucrainean a spus în repetate rânduri că armata țării sale nu se vor preda și că în cele din urmă vor câștiga războiul.