Home » Știri » Știri externe » Cea mai înaltă femeie din lume: cum arată și ce înălțime are de fapt. A intrat în Cartea Recordurilor. FOTO

Cea mai înaltă femeie din lume: cum arată și ce înălțime are de fapt. A intrat în Cartea Recordurilor. FOTO

Manolică Anca / 14.10.2021, 10:22

O femeie din Turcia a fost declarată oficial cea mai înaltă persoană de sex feminin în viaţă din lume de către Guinness World Records. Câți ani are, cum arată și cărui fapt se datorează această creștere extremă.

Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume

Rumeysa Gelgi, o tânără de 24 de ani din Turcia, a stabilit recent recordul de cea mai înaltă femeie din lume în viaţă. Ea măsoară 215,16 centimetri și a fost declarată oficial cea mai înaltă persoană de sex feminin de către cei de la Cartea Recordurilor.

Din păcate, statura atinsă de Rumeysa Gelgi este rezultatul unei afecţiuni care porrtă numele de sindromul Weaver, o afecțiune extrem de rară care determină creșterea accelerată printre alte anomalii, inclusiv maturarea scheletului.  În marea majoritate a timpului, ea foloseşte un scaun cu rotile, dar se poate deplasa pentru perioade scurte și cu ajutorul unui cadru.

„Este o onoare să îi urăm din nou bun venit Rumeysei în Cartea Recordurilor. Spiritul ei neîmblânzit şi mândria de a se face remarcată în mulţime reprezintă o inspiraţie (…)

Categoria dedicată celei mai înalte femei în viaţă nu este una în care protagonistele se schimbă foarte des, aşa că sunt încântat să împărtăşesc lumii această veste”, a spus Craig Glenday, redactor-şef la Guinness World Records.

Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume
Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume

Nu mai este afectată de reacțiile negative

Și nu este prima dată când tânăra intră în Cartea Recordurilor. Ea a mai reușit să doboare acest record mondial și în 2014, atunci când a fost declarată cea mai înaltă persoană adolescentă în viaţă. De atunci, ea a folosit o platformă pentru a susţine și alte persoane diagnosticate cu afecţiuni medicale rare, precum a ei.

„Fiecare dezavantaj poate fi transformat într-un avantaj pentru tine, aşa că acceptă-te aşa cum eşti, fii conştient de propriul potenţial şi fă tot ce poţi”, a declarat Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume.

Deși înainte să fie recunoscută pentru înălțimea ei, ea a primit și multe reacții negative atunci când ieșea din casă, ea le-a ignorat. Însă, sigur, au existat și oameni care au fost amabili cu ea și au sprijinit-o. „Îmi place să fiu diferită de toți ceilalți. Este interesant și mă face să mă simt specială. De asemenea, îmi oferă acces ușor la locuri înalte și nici să mă uit de sus la oameni nu este un lucru rău”, a declarat aceasta.

În timpul liber, Rumeysa adoră să iasă la mese frumoase cu familia și spune că înotul este o modalitate excelentă de relaxare pentru ea. Familia sa este foarte fericită și mândră de ea pentru că deține un nou titlul Guinness World Records.

Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume
Rumeysa Gelgi, cea mai înaltă femeie din lume

Și Sultan Kösen, cel mai înalt bărbat din lume, este tot din Turcia

Este deosebit de fascinant faptul că Rumeysa provine tot din Turcia, la fel ca Sultan Kösen (251 cm) – ambii cei mai înalți deținători de recorduri de sex masculin și feminin sunt acum din aceeași țară, o întâmplare foarte rară în istoria Guinness World Records.

Ultima dată când cei doi deținători au împărtășit aceeași naționalitate a fost în 2009, când chinezii Bao Xi Shun (236,1 cm) și Yao Defen (233,3 cm) dețineau cele mai înalte recorduri masculine și, respectiv, feminine.

Cea mai înaltă femeie în viaţă a fost Zeng Jinlian, din China, cu o înălţime de 246,3 centimetri, măsurată înainte de a deceda, în 1982.