Home » Știri » Știri externe » Irakul avertizează Turcia cu privire la izbucnirea unui ”război regional”

Irakul avertizează Turcia cu privire la izbucnirea unui ”război regional”

George Stanciu / 05.10.2016, 14:42
Irakul avertizează Turcia cu privire la izbucnirea unui ”război regional”

Haider al-Abadi, premierul Irakului, a lansat o avertizare oficială pentru Turcia cu privire la menținerea trupelor în nordul Irakului, spunând că situația s-ar putea transforma într-un “război regional”.

Abadi a susținut marți seara o conferinţă de presă și a reacționat față de decizia luată de Parlamentul turc de săptămâna trecută. Membrii parlamentului au decis să prelungească mandatul ce permite operațiuni militare ce vizează organizațiile teroriste din Siria și Irak, cu încă un an.

“Am cerut de mai multe ori părții turce să nu intervină în chestiunile irakiene şi mă tem că aventura turcă s-ar putea transforma într-un război regional”, a transmis Abadi.

“Comportamentul conducerii turce nu este acceptabil şi nu vrem să intrăm într-o confruntare militară cu Turcia”, a mai adăugat premierul irakian, conform news.ro.

Şi Parlamentul irakian a supus la vot, cu succes, un text ce condamnă decizia luată de legislativul din Turcia.

Turcia a transmis că a organizat o desfășurare de trupe la o bază aflată în nordul Irakului la sfârșitul lui 2015, militarii. Aceștia fac parte din cadrul unei misiuni internaționale de echipare și antrenare a forțelor irakiene în lupta împotriva, organizație teroristă Stat Islamic, ce deține controlul unor vaste teritorii situate în apropierea orașului Mosul, dar şi în Siria.

Guvernul irakian a accentuat faptul că nu a invitat niciodată o astfel de forță pe teritoriul său şi consideră din această cauză militarii turci drept trupe de ocupație.

Evenimentele vin pe fondul războiului civil din Siria, ce se desfășoară deja de mai bine de cinci ani, și care a angrenat o serie de forțe internaționale în conflict. Războiul a depășit granițele Siriei și s-a extins și în Irak, prin prisma ocupației de către ISIS.