Home » Știri » Știri externe » Juncker, președintele Comisiei Europene, la un pas de demisie

Juncker, președintele Comisiei Europene, la un pas de demisie

Sebastian Rotaru / 20.02.2017, 11:35
Juncker, președintele Comisiei Europene, la un pas de demisie

Jean- Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, ar putea renunța la funcția pe care o deține mai devreme decât finalul mandatului, se arată într-un raport.

Fostul prim-ministrul al Luxemburgului a declarat anterior că nu vrea un al doilea mandat în funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce mandatul său de cinci ani va expira în anul 2019. Jean- Claude Juncker se pare că ori va sta până la sfârșitul mandatului la Bruxelles, ori va renunța la funcție în următoarele săptămâni, informază ziarul italian Republic, citat de Telegraph.

Juncker ar putea fi înlocuit de unul dintre vice-președinți, printre care finlandezul Jyrki Katainen sau socialistul german Frans Timmermans. Decizia acestuia vine după ce el a admis faptul că Brexit-ul îi va diviza pe cei 27 de membri rămași în bloc, prin diferite promisiuni făcute de către Marea Britanie, în timp ce își negociază ieșirea din Uniunea Europeană.

Marea Britanie va demara divorțul oficial de Uniunea Europeana luna viitoare, un test major pentru bloc, care se luptă să aibă o stabilitate a provocărilor, cum ar fi menținerea Greciei în zona euro sau criza refugiaților.

Norvegia, Franța și Germania au, de asemenea, alegeri anul acesta, iar populiștii anti-Uniunea Europeană sunt dați favoriți în sondaje. Juncker a spus, săptămâna trecută, că „rezolvarea tuturor aranjamentelor” pentru Brexit vor dura mai mult de doi ani. El a spus că este imposibil ca în mai puțin de doi ani de la activarea Articolului 50, care prevede ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană, țara să se rupă de tot de bloc.

„Nu cred că… vom termina în 24 de luni procedurile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și pentru a forja întreaga relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană”, a declarat Juncker, referitor la Brexit.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, va declanșa procedurile Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene de la Lisabona, în martie 2017, pentru a începe discuțiile de divorț, care ar putea dura peste doi ani de zile.