Home » Știri » Știri externe » Locul din lume căruia i se spune orașul fantomă. Luminile sunt aprinse, dar nimeni nu este acasă

Locul din lume căruia i se spune orașul fantomă. Luminile sunt aprinse, dar nimeni nu este acasă

Cojocaru Cristian / 05.11.2021, 16:12

Atunci când auzi de orașul fantomă deja îți vine în minte un oraș plin de ruine cu case fără acoperiș, ferestre sparte și podele putrezite. Totuși, există și un oraș în care casele sunt foarte întreținute și chiar luminile aprinse.

Află unde este orașul fantomă unde luminile sunt în continuare aprinse

Kitsault este situat pe coasta de nord a Columbiei Britanice, Canada. Acolo vei găsi nenumărate case întreținute impecabil, centre comerciale, restaurante, bănci, pub-uri și teatre, toate abandonate și goale, dar neatinse și fără pată. Luminile orașului sunt mereu aprinse, străzile sunt mărginite de copaci frumos tunși și există peluze proaspăt tunse, dar nimeni nu a mai numit Kitsault acasă din 1982.

Orașul Kitsault, lângă granița cu Alaska, situat la aproximativ 115 kilometri pe drumul pietruit de la Terrace, a avut o existență foarte scurtă. A început în 1979 ca o comunitate de lucrători ai minelor de molibden. Molibdenul formează carburi dure, stabile în aliaje și este adesea folosit pentru a oferi oțelului proprietăți de duritate și rezistență la coroziune. Dar chiar când viața începea în această utopie montană curată, piața de molibden s-a prăbușit și întregul oraș cu aproximativ 1.200 de locuitori a abandonat-o.

Această zonă din Columbia Britanică, la capătul Observatory Inlet, a fost una de extragere a metalelor prețioase și semiprețioase precum argint, plumb, zinc și cupru timp de aproape un secol, ceea ce a condus la înființarea multor orașe în plină expansiune, cum ar fi Alice, Arm și Anyox.

Molibdenul a fost extras pentru prima dată aici de la sfârșitul anilor șaizeci până la începutul anilor șaptezeci, dar a fost oprit când profiturile au început să scadă. Dar până la sfârșitul deceniului prețurile au crescut din nou, deoarece multe dintre zăcămintele cunoscute de molibden din Alaska, Columbia Britanică și vestul Statelor Unite au început să se epuizeze. Compania minieră americană Phelps Dodge a profitat de această oportunitate.

orașul fantomă
Orasului Kitsault ii lipsesc doar locuitorii

Cine se ocupă de oraș acum

O zonă mare de teren de câteva sute de hectare a fost pregătită pentru orașul Kitsault și a început un proiect masiv de construcție, la o scară care nu fusese niciodată văzută în nordul Columbiei Britanice. Navele au sosit cu provizii de construcție în fiordul de apă adâncă din Kitsault. Un drum cu pietriș de la Terrace a fost construit în grabă prin munți. Ingineri și muncitori în construcții au venit din toată America de Nord, atrași de locuri de muncă bine plătite în construcții.

Au fost construite peste o sută de case unifamiliale și duplexuri și șapte blocuri cu peste două sute de apartamente. Totodată acolo erau și un spital modern și un centru comercial, restaurante, bănci, un oficiu poștal, un pub, o piscină, o bibliotecă și două centre de recreere cu jacuzzi, saune și un teatru. Televiziune prin cablu și linii telefonice au fost așezate în subteran. Exista o stație de epurare de ultimă generație și cea mai curată apă curentă din provincie.

La aproape 18 luni de la stabilirea primelor familii, piața molibdenului s-a prăbușit din cauza unei recesiuni prost sincronizate și a apariției subproduselor din molibden. Minele s-au închis și oamenii au început să se mute iar Kitsault a fost uitat. În 2005, antreprenorul american, născut în India, Krishnan Suthanthiran, a cumpărat orașul pentru 7 milioane de dolari și a început să pună la cale planul pentru renașterea lui. De atunci, milionarul a investit aproximativ 25 de milioane de dolari pe îmbunătățiri și întreținere.

Câteva zeci de îngrijitori fac turul caselor și al altor structuri, verificând starea acestora și efectuând reparații. Ei tund gazonul, tund copacii și mătură străzile. Suthanthiran plănuiește să-și recupereze investițiile transformând Kitsault într-un centru al industriei gazelor naturale lichefiate (GNL) din Columbia Britanică. De succesul acestui proiect GNL depinde viitorul orașului.