Home » Știri » Știri externe » Marele secret al lui Putin. Cum reușește liderul rus să scape de tentativele de asasinat

Marele secret al lui Putin. Cum reușește liderul rus să scape de tentativele de asasinat

Manolică Anca / 25.05.2022, 14:41
Marele secret al lui Putin. Cum reușește liderul rus să scape de tentativele de asasinat

Vladimir Putin este la ora actuală unul dintre cei mai detestați oameni din lume, mai ales în contextul invaziei neexplicabile pe care a pornit-o în Ucraina. Așadar nu este de mirare că, de-a lungul anilor, au existat o mulțime de oameni care dorit, unii chiar au și încercat, să atenteze la viața lui. Cum a reușit liderul de la Kremlin să scape de cinci tentative de asasinat.

Vladimir Putin a supraviețuit la cinci tentative de asasinat. Care este secretul

Se spune că președintele rus Vladimir Putin a devenit obsedat de ideea că cineva vrea să îl omoare și, după o a cincea tentativă de asasinat, securitatea la Kremlin a fost din nou sporită. Atât de îngrijorat este acesta că ar putea urma o alta, încât s-a înconjurat de un grup de elită de lunetiști și se spune că folosește chiar dubluri de corp.

De-a lungul timpului, au existat mulți cei care au dorit să îl vadă mort. Potrivit mirror.co.uk, au existat nu mai puțin de cinci tentative serioase de asasinat în care a fost implicat, și câteva tentative de asasinat la limită. Unul dintre atentate ar fi avut loc la puțin timp de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

Acum, președintele refuză să își asume riscuri, Kremlinul fiind puternic păzit 24 de ore din 24. Iar în cazul unui posibil asasinat, un „funcționar fiscal puțin cunoscut”, pe nume Mihail Mișușin, ar urma să preia controlul statului rus, scrie Business Insider.

Cum a scăpat din calea dușmanilor

Atacul în Caucaz

Cel mai recent atentat la viața sa a avut loc în urmă cu puțin peste două luni, la doar câteva zile de la declanșarea războiului din Ucraina. Președintele rus a fost atacat în Caucaz, o zonă care cuprinde Armenia, Azerbaidjan, Georgia și părți din sudul Rusiei.

„Putin a fost asasinat. A fost atacat chiar în linia, cum se spune, a reprezentanților Caucazului nu cu mult timp în urmă. Aceasta este o informație nepublică. Tentativă absolut nereușită, dar chiar a avut loc…

A fost acum aproximativ 2 luni. Încă o dată, nu a avut succes. Nu există nicio publicitate despre acest eveniment, dar a avut loc.”, a spus șeful serviciului de informații al apărării națiunii ucrainiene, Kyrylo Budanov, pentru Pravda ucraineană.

Vladimir Putin a supraviețuit la cinci tentative de asasinat
Vladimir Putin a supraviețuit la cinci tentative de asasinat

Prima încercare

Vladimir Puțin și-a atras mulți dușmani de-a lungul timpului. Se pare că primul atentat la viața sa a fost înregistrat în 2002, în timpul unei vizite de stat în Azerbaidjan. Atunci, un grup de irakieni îi plănuiau căderea.

Potrivit rapoartelor, unul dintre bărbați, arestat după ce planul a fost dat peste cap, urma să livreze explozibil unui complice. Securitatea lui Putin a aflat despre plan și a intervenit pentru a-l aresta pe acesta și pe complice. Numele bărbaților nu au fost niciodată făcute publice, ei fiind condamnați la zece ani de închisoare.

Un alt avertisment primit

O lună mai târziu, Putin primea un alt avertisment. Atunci, un bărbat a intrat cu mașina în Kremlin, complex în care se află reședința oficială a președintelui Federației Ruse, și a sărit din autovehicum pentru a vorbi cu agenții de securitate. Acesta le-ar fi spus: „Numele meu este Ivan Zaitsev. Sunt președintele Rusiei. Acum duceți-mă la Vladimir Putin!”.

La scurt timp el a fost dus la un spital din apropiere pentru a i se face unele evaluări de specialitate. Până la sfârșitul anului 2002, el ar mai fi fost implicat într-o altă tentativă.

Un convoi prezindențial ar fi trebuit să tranziteze o autostradă din Rusia, numai că a fost redirecționat și o echipă tehnică a apărut pe stradă, aparent, pentru o serie de lucrări neprogramate. Ulterior, s-a descoperit că sub șoșea existau 40 de kilograme de explozibil, incident însă negat de autoritățile ruse.

Salvat de poliția britanică

Se spune că poliția britanică antiteroristă a fost nevoită să intervină pentru a opri un complot de ucidere a lui Putin în octombrie 2003. Doi bărbați, presupuși asasini, au fost arestați după ce au fost acuzați că au pus la cale un plan de a-l ucide pe liderul rus cu un lunetist.

Bărbații, în vârstă de 40 și 36 de ani, ar fi fost foști asasini ai serviciilor secrete rusești. Poliția a confirmat că nu vor fi luate alte măsuri împotriva lor.

Soția unui lunetist a fost ucisă în urma unui „complot”

Zece ani a durat pentru ca un presupus alt complot de asasinare a lui Putin să iasă la iveală. Lunetistul Adam Osmayev, pe atunci în vârstă de 36 de ani, a avut o tentativă de a-l ucide pe liderul de la Kremlin, însă acest lucru l-a costat viața soției sale. Amina Okueyva a fost împușcată mortal în cap în 2012.

Cecenul fusese acuzat de o tentativă de a arunca în aer coloana de mașini a președintelui la Moscova, el reușind să scape dintr-o ambuscadă sângeroasă. Ulterior, bărbatul a apărut pe jumătate dezbrăcat la televiziunea de stat, făcând o presupusă mărturisire.

„Scopul nostru a fost să mergem la Moscova și să încercăm să-l ucidem pe premierul Putin… Termenul nostru limită era după alegerile prezidențiale din Rusia”, a spus Osmayev în apariția sa.

Serviciile de securitate rusești au transmis anterior că Osmayev era „absolvent al unei prestigioase instituții de învățământ superior din Marea Britanie”.