Home » Știri » Știri externe » Povestea de succes a unei românce din Palermo. A muncit din greu la diverși patroni, dar azi e propriul ei șef

Povestea de succes a unei românce din Palermo. A muncit din greu la diverși patroni, dar azi e propriul ei șef

Cojocaru Cristian / 12.11.2021, 15:37
Povestea de succes a unei românce din Palermo. A muncit din greu la diverși patroni, dar azi e propriul ei șef

Indiferent în ce țară aleg să plece, unii români reușesc să își construiască viața mult visată acolo. Aceasta pare să fie și povestea de succes a unei românce plecată în Palermo care a reușit să dețină propria ei afacere.

Cum arată povestea unei românce din Palermo care astăzi este propriul său șef

Românii care aleg să trăiască peste hotare au și povești de succes datorită voinței, determinării, sacrificiilor și puterii lor de adaptare la noua societate. Mulți dintre acești români ajung la capătul puterilor în ceea ce privește traiul din România și aleg o altă țară cărora să le spună acasă. Astfel, într-un moment în care sunt nevoiți să ia o decizie importantă, indiferent că vorbim despre un loc de muncă mai bine plătit sau poate datoriile care le bat la ușă sunt cele care îi afectează, aceștia aleg drumul străinătății.

De multe ori, poate că nici nu cunosc limba din țara în care aleg să își construiască noua viață și totuși reușesc. Începând o nouă viață, practic de la zero, în scurt timp aceștia ajung să se simtă integrați, să își formeze un nou cerc de prieteni, o casă nouă și implicit, o nouă viață. Aceasta este și povestea Anișoarei Luchian care, a hotărât să se stabilească în Palermo și a cărei poveste este prezentată de Trinitas.

Mulți se gândesc că după 14 ani la un loc de muncă, acesta este unul sigur și totuși, realitatea stă altfel. Anișoara Luchian a lucrat mai bine de un deceniu în cadrul Fabricii Rulmentul din Brașov, însă în anul 2002, aceasta s-a hotărât să se mute în Italia. Ca oricare alt început, și în cazul ei a fost ”foarte, foarte greu, nu aveam casă, nu aveam muncă, nu aveam nimic”, după cum mărturisește chiar ea.

Aceasta a ajuns la Roma cu ajutoru unei agenții, agenție care a trimis-o ulterior la Cesena unde a lucrat vreme de trei luni ca bonă. Pentru munca depusă în tot acest timp, plata ei a fost zero. Anișoara Luchian a fost abandonată într-o gară unde, un român mărinimos i-a dăruit acesteia o sticlă cu apă și suma de 4,5 euro.

povestea românce palermo
Anisoara Luchian a avut de infruntat multe greutati inainte de a ajunge unde este in prezent

Cum a reușit să devină patroană

Întorcându-se înapoi la Roma, femeia a lucrat pentru o perioadă scurtă de timp, alegând apoi drumul spre Palermo. Acolo s-a angajat la barul Excelsior, iar la un moment dat, proprietarul s-a gândit să vândă afacerea. Anișoara, auzind de acest lucru, a hotărât să cumpere chiar ea barul și afirmă că acolo oferă cafea, cornuri și înghețată de cea mai bună calitate.

”Aici dacă oferi calitate, lucrezi și mergi înainte. Dacă nu, nu!”, a afirmat Anișoara Luchian.

În reportajul realizat de Trinitas, românca vorbește și despre Biserica ortodoxă română ”Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Palermo unde merge în fiecare duminică alături de mai mulți români pentru a asista la slujbă. Femeia afirmă că: ”vara mai lipsesc câte-o duminică, dar iarna niciodată”.

Cu toate că are o viață acolo mult mai bună decât în România, Anișoara este hotărâtpă că într-o bună zi, se va întoarce în țara ei natală.

”O să mă întorc acasă. La bătrânețe ce fac, stau în Italia? Nu! Eu am muncit aici, ca să o duc mai bine acolo. Când nu voi mai putea munci, mă voi întoarce acasă”, a mai spus aceasta.