Home » Știri » Știri externe » Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la 99 de ani. Anunțul familiei regale. Imagini de colecție

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la 99 de ani. Anunțul familiei regale. Imagini de colecție

Violeta Badea / 09.04.2021, 16:11

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la 99 de ani. Anunțul familiei regale. Casa Regală este în doliu! Prinţul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a decedat la vârsta de 99 de ani. Familia Regală a confirmat vestea tristă pe rețelele sociale. 

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la 99 de ani

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Vestea a fost confirmată și de casa regală britanică printr-un anunț postat pe rețelele sociale.

Mesajul Casei Regale
Mesajul Casei Regale

„Cu durere profundă, Majestatea Sa Regina a anunțat moartea iubitului ei soț, Alteța Sa Regală, Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Alteța Sa Regală a murit în pace în această dimineață la Castelul Windsor”, apare în declarația Palatului Buckingham.

Soțul Reginei Elisabeta a II-a s-a confruntat cu o infecţie și a suferit o intervenţie cardiacă, motiv pentru care a stat timp de o lună internat într-un spital privat din Londra, King Edward VII, iar pe data de 16 martie se externase. Astfel, a petrecut 28 de nopți în spital, cea mai lungă perioadă de spitalizare din viața lui.

În anul 2019, Prințul Philip a stat internat timp de patru zile pentru a fi ţinut sub supraveghere şi pentru tratamentul unei afecţiuni mai vechi. În anul 2011, ducele a fost tratat de blocarea unei artere coronariene la spitalul Papworth din Cambridgeshire, în în anul următor s-a confruntat cu o infecţie la vezică. În anul 2017, soțul Reginei Elisabeta a II-a a decis să se retragă din viața publică pentru a putea fi tratat în liniște pentru probleme abdominale şi de auz.

Printul Philip si Regele Mihai
Printul Philip si Regele Mihai

Reacția Casei Regale a României

Vestea că Prințul Philip a trecut în neființă a fost întâmpinată cu tristețe de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a României, care a transmis un mesaj plin de emoție:

„Ducele de Edinburg, In Memoriam
Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.
Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.
Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.
După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.
Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație.”, a transmis Familia Regală a României.

Regele Mihai si Printul Philip
Regele Mihai si Printul Philip

Puțină lume știe că între Casa Regală a Marii Britanii și Casa Regală a României există o legătură de rudenie. Regina Victoria a Marii Britanii a fost stră-străbunica Regelui Mihai al Românie, astfel Regele Mihai al României a fost verişor îndepărtat al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi al soţul acesteia, regretatul Prinţul Philip.

Cine a fost Prințul Philip

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, s-a născut pe data de 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Acesta a fost soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Prinţul Philip avea doar 18 ani, atunci când unchiul său, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost alungat din ţară, după Războiul greco-turc. Împreună cu părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

Ajuns în Marea Britanie, Prințul Philip a studiat în Scoția la şcoala Gordonstoun, iar apoi la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. De asemenea, a luptat pentru Marina britanică în mai multe bătălii navale care au avut loc în Marea Mediterană şi în Oceanul Pacific.

Philip si regina
Printul Philip si Regina Elisabeta a II-a

Pe data de 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei. Imediat a cunoscut-o actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Cei doi și-au unit destinele la Westminster Abbey pe data de 20 noiembrie 1947. Odată cu acest eveniment, prinţul Philip a primit titlul de Alteţă Regală, alături de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth şi duce de Edinburgh.

Cei doi au împreună patru copii: prinţul Charles Philip Arthur George, născut în anul 1948; prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise, născută în anul 1950; prinţul Andrew Albert Christian Edward, născut în anul 1960 şi prinţul Edward Anthony Richard Louis, născut în 1964.

Prințul a depășit în anul 2009 recordul de longevitate al consorţilor monarhilor britanici, deţinut până atunci de Charlotte, soţia regelui George al III-lea. Acesta a fost un membru activ al casei regale și a participat la peste 22.000 de apariţii individuale la diverse evenimente. Ultimul eveniment public individual al prinţului Philip s-a înregistrat  pe data de 2 august 2017. Totuși, a continuat să o însoţească pe regina Elisabeta a II-a la aumite evenimente oficiale.