Home » Știri » Știri externe » Putin, declarații despre războiul nuclear: “Nu pot exista învingători. Nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată”

Putin, declarații despre războiul nuclear: “Nu pot exista învingători. Nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată”

Alexandru Cazacu / 02.08.2022, 08:59
Putin, declarații despre războiul nuclear: “Nu pot exista învingători. Nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată”

În ultima perioadă, mulți oameni au temeri cu privire la un posibil război nuclear. Ei bine, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că un război nuclear „nu ar trebui să înceapă niciodată” în urma tensiunii crescute dintre Moscova și NATO. Conform liderului de la Kremlin, într-un astfel de război „nu pot exista învingători”.

Ce spune Vladimir Putin despre războiul nuclear

La mai bine de 5 luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, într-o scrisoare către participanții la conferința ONU cu privire la Tratatul de Neproliferare Nucleară, Vladimir Putin a precizat că nu pot exista învingători într-un război nuclear. Totodată, președintele rus spune că un astfel de răboi nu trebuie să înceapă niciodată.

„În calitate de stat parte la Tratatul de Neproliferare și unul dintre depozitarii acestuia, Rusia respectă în mod constant litera și spiritul Tratatului”, se arată în scrisoarea respectivă.

„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și nu ar trebui să fie declanșat niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a spus Putin, potrivit Daily Mail.

Ce spune Vladimir Putin despre războiul nuclear
Ce spune Vladimir Putin despre războiul nuclear

Șeful ONU: „Omenirea este la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”

În aceeași zi, Antonio Guterres a avertizat că omenirea este „la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”. Șeful ONU susține că lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece”. Totodată, Guterres susține că am fost foarte norocoși până acum, însă norocul nu este o strategie și nici un scut împotriva tensiunilor geopolitice care pot duce la un conflict nuclear.

Conform sursei citate, China, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Franța au căzut de acord că ar trebui evitată o nouă răspândire a armelor nucleare și un război nuclear. Acest lucru se arată într-o declarație comună a celor cinci țări nucleare la Consiliul de Securitate al ONU, care a fost publicată luni de Kremlin. În schimb, Statele Unite și aliații săi nucleari au mustrat Rusia pentru „amenințările iresponsabile și periculoase” despre posibila desfășurare a armelor nucleare.

„În urma războiului agresiv, neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, solicităm Rusiei să înceteze retorica și comportamentul nuclear iresponsabil și periculos, pentru a-și respecta angajamentele internaționale.

Atâta timp cât există, armele nucleare ar trebui să servească scopurilor defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul. Condamnăm pe cei care ar folosi sau amenință că vor folosi arme nucleare pentru constrângere militară, intimidare și șantaj”, au declarat Statele Unite, Franța și Marea Britanie într-un comunicat.

Care au fost primele puteri nucleare care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară

Apelul a fost lansat la cea de-a zecea conferință de revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP). El vine pe măsură ce cresc preocupările cu privire la răspândirea tehnologiei nucleare, în special în Iran și Coreea de Nord, dar și în urma extinderii rapide a arsenalului nuclear în China.

Inițial Tratatul a fost semnat de cele cinci puteri nucleare originale. Mai exact, este vorba despre Statele Unite ale Americii, China, Rusia (Uniunea Sovietică la acea vreme), Marea Britanie și Franța. Acestea au convenit să negocieze pentru eliminarea treptată a arsenalului nuclear, iar țările fără astfel de arme au promis să nu le achiziționeze, însă că vor dezvolta energie nucleară în scopuri pașnice.