Home » Știri » Știri externe » Putin, despre inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente. “Rusia nu e de vină”. Cine ar fi principalul vinovat, conform liderului rus

Putin, despre inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente. “Rusia nu e de vină”. Cine ar fi principalul vinovat, conform liderului rus

Alexandru Cazacu / 22.06.2022, 07:32
Putin, despre inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente. “Rusia nu e de vină”. Cine ar fi principalul vinovat, conform liderului rus

În urma unor acuzații la adresa sa, liderul de la Kremlin a venit cu un răspuns pentru președintele Klaus Iohannis și liderii europeni. Cine este vinovat pentru inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente, potrivit lui Vladimir Putin, puteți afla în continuarea acestui articol. „Rusia nu este de vină”, susține președintele rus.

Cine este de vină pentru inflația și scumpirile uriașe din Europa, conform lui Vladimir Putin

Într-o apariție publică recentă, Klaus Iohannis a spus că toate scumpirile pe care le vedem în ultima vreme în România au o singură cauză, adică conflictul armat din Ucraina pornit de Vladimir Putin. Președintele Rusiei a venit cu un răspuns pentru acuzațiile care i-au fost adresate de către Iohannis și liderii europeni. Vladimir Putin susține că „Rusia nu este de vină și nu are nicio treabă” cu inflația uriașă din Europa.

În schimb, liderul de la Kremlin a precizat că majorarea prețurilor, inflația și problemele cu alimentele și combustibilul sunt rezultate ale greșelilor sistemului politico-economic al SUA și al Europei.

„În ultima vreme, foarte des aud despre așa numita… să mă scuzați, nu îmi place să mă menționez, mai ales la un astfel de eveniment, dar nu pot să tac. Toți auzim despre așa numita ”inflația Putinului” din Vest.

Eu mereu când văd asta mă gândesc: cine e ținta prostiei date, pentru cei care nu știu să citească și să scrie și atât?

Oamenii care pot să citească înțeleg de fapt ce se întâmplă.

Rusia, cu evenimentele de eliberare a Donbasului, nu e de vină, nu are nicio absolut nicio treabă. Prețurile de azi care cresc, inflația, problemele cu alimentele și combustibilul sunt rezultatele greșelilor sistemului politico-economic al Statelor Unite și al Europei”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Antena 3.

Vladimir Putin, despre inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente. Cine ar fi principalul vinovat, conform liderului rus
Ce spune Vladimir Putin despre inflație și majorările de prețuri la combustibil și alimente. Cine ar fi principalul vinovat, conform liderului rus

Ce spunea Klaus Iohannis despre inflație și scumpiri

Pe la jumătatea lunii mai, președintele României spunea că Putin este „vinovat” pentru criza economică actuală, care a dus la inflație și scumpiri în toată lumea, după ce a declanșat războiul în Ucraina.

Klaus Iohannis preciza că inflația, situația economică și majorarea prețurilor la energie nu au apărut pentru că cineva din România nu și-ar fi făcut treaba sau a lucrat prost. În plus, președintele Iohannis a adăugat că problema inflației este globală, dând ca exemplu și state unde inflația este mai mare.

„Guvernul, Parlamentul, politicienii – la modul general – își fac treaba și în multe situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanșat acest război împotriva Ucrainei”, declara Klaus Iohannis.

Rata anuală a inflației a crescut

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aceeași lună a anului precedent. Astfel, alimentele s-au scumpit cu 13,54%, mărfurile nealimentare cu 16,35% și serviciile cu 7,11%.

Potrivit datelor INS, cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi (mai bine de 40%). Pe de altă parte, gazele aproape că și-au dublat prețul (aproximativ 85%).