Home » Știri » Știri externe » Restricții dure în Europa pentru nevaccinați. Ce măsuri s-au luat în Germania, Austria, Franța, Spania, dar și în alte țări

Restricții dure în Europa pentru nevaccinați. Ce măsuri s-au luat în Germania, Austria, Franța, Spania, dar și în alte țări

Cojocaru Cristian / 18.11.2021, 12:47
Restricții dure în Europa pentru nevaccinați. Ce măsuri s-au luat în Germania, Austria, Franța, Spania, dar și în alte țări

Liderii din Europa anunțăt restricții dure pentru cei care nu s-au vaccinat. Află ce măsuri s-au luat în mai multe state europene în contextul pandemic.

Noi restricții în Europa luate pentru nevaccinați

Liderii mai multor state europene încearcă să impună noi reguli de a izola persoanele nevaccinate față de restul societății. Aceste noi măsuri vin în contextul noului val de infectări cu Covid-19 care este tot mai agresiv și totodată a încetinirii procesului de vaccinare la nivelul populației europene.

Germania a pregătit deja un set de reguli stricte pentru cei care nu au administrată schema completă de vaccinare. Potrivit acestor măsuri, nemții vor trebui să dovedească administrarea vaccinului sau un test negativ pentru a putea călători cu autobuzul sau cu trenul. Aceste restricții vin în completarea celor care existau deja cu privire la accesul în baruri, restaurante sau săli de cinema.

Aceste noi propuneri care vin din partea Partidului Social Democrat, Partidul Liber Democrat și Partidul Verde, partide care se află în procesul de formare a noului Guvern german, urmează a fi votate în decursul zilei de 18 noiembrie 2021 în Parlamentul german, Bundestag. Robert Habeck, unul dintre liderii Partidului Verde a afirmat că noile reguli iau în calcul un ”lockdown pentru nevaccinați”.

La nivelul Germaniei, aproximati două treimi din populație au fost vaccinați cu cel puțin două doze. Totodată, numărul de infectări crește într-un mod alarmant, unde media din ultima săptămână arată aproximativ 40.000 de noi cazuri zilnic. Această rată de infectare este cea mai mare de la începutul pandemiei de coronavirus și totodată dublă fașă de cea de la începutul lunii noiembrie.

restricții europa
Germania urmeaza sa voteze noile restrictii

Situația actuală în celelalte țări europene

În data de 15 noiembrie au intrat în vigoare noile restricții, însă acestea au aplicabilitate doar la nivelul capitalei, Berlin. Noul val de infectări cu care are de-a face Germania afectează regiunile din sud și est, acolo unde rata de vaccinare este foarte scăzută în comparație cu restul țării.

Austria a fost prima țară din Europa care a adoptat măsuri similare. Astfel, austriecii nevaccinați numără aproximativ o treime din populația totală a țării, astfel că autoritățile le-a impus acestora prin noile restricții să nu mai iasă din casă, existând și câteva excepții. De aceste excepții beneficiază cei care merg către locul de muncă sau cei care trebuie să ajungă la supermarket.

Cancelarul Austriei, Alexander Schallenberg a afirmat că rata de vaccinare este una foarte scăzută și că cei care refuză administrarea vaccinului, vor fi supuși ”aceleiași situații cu care ne-am confruntat cu toții în anul 2020”. În momentul de față, Austria se confruntă cu un număr foarte mare de noi infectări, procentul persoanelor vaccinate fiind mai mic în comparație cu cel al Germaniei.

Alte țări din Uniunea Europeană au hotărât să vină la rândul lor cu restricții. Astfel, Franța a recurs la noi reguli din cauza creșterii numărului de infectări. Aceste noi măsuri au aplicabilitate pentru cetățenii apartenenți ai 16 țări din blocul comunitar. Persoanele nevaccinate trebuie să facă un test PCR cu cel mult 24 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul francez.

Datorită numărului foarte mare de persoane vaccinate, țări precum Spania și Portugalia încă nu au de-a face cu efectele noului val pandemic și implicit nu au adoptat măsuri la fel de drastice. Germania și Austria au înregistrat în ultimele zile aproximativ 50.000 de noi infectări, la o medie de aproximativ 10.000 de persoane infectate zilnic. Potrivit OMS, în Spania și Portugalia, rata de infectare a rămas la 5.000, respectiv 2.000.