Home » Știri » Știri externe » Rusia-Ucraina 2022. Cât poate dura războiul

Rusia-Ucraina 2022. Cât poate dura războiul

Cojocaru Cristian / 01.03.2022, 12:59
Rusia-Ucraina 2022. Cât poate dura războiul

Criza din Ucraina este cazul clasic al unei necunoscute cunoscute: știm că nu știm ce intenționează să facă președintele rus Vladimir Putin în timp ce adună trupe la granița cu Ucraina. Deci cât de iminentă este amenințarea unui război la scară largă? Unele persoane se întreabă cât ar putea dura războiul dintre Rusia și Ucraina, în timp ce un oficial român vine cu răspunsul.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura

Un convoi de vehicule blindate rusești care se întindea pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri a început să ajungă la periferia Kievului, marți dimineață. În ciuda faptului că Ucraina a dat o luptă eroică, aceasta ar putea prezice o fază și mai sângeroasă a războiului. Atrocitățile petrecute în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, unde focul de artilerie rusă cade asupra zonelor rezidențiale, sugerează ce ar putea urma. O jumătate de milion de refugiați au părăsit deja Ucraina.

Între timp, sistemul financiar al Rusiei a fost lovit de sancțiunile occidentale. Pentru a susține rubla, banca centrală a Rusiei și-a dublat rata cheie a dobânzii la 20% și a introdus controale de capital. Tranzacționarea la bursa de valori din Moscova a fost oprită în ziua de luni, 28 februarie 2022.

Conflictul continuă și Putin nu dă niciun semn că ar dori pacea sau că ar vrea să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Ba mai mult, acesta trimite trupe tot mai multe și lansează atacuri tot mai puternice asupra orașelor importante ale Ucrainei, din dorința de a o ocupa și de a instala un guvern marionetă.

În actualul context, atât populația lumii cât și liderii de stat se întreabă cât ar mai putea dura conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. Tot mai mulți ucraineni aleg să plece din țară de teama a ceea ce ar putea urma. Se preconizează că aproximativ 7 milioane de ucraineni vor fi refugiați în alte state precum Polonia, România și Republica Moldova.

rusia ucraina
In functie de cat va rezista Kiev-ul, razboiul s-ar putea intinde chiar si pe o perioada de doi-trei ani

Termenul mediu sau lung este prevăzut de către un oficial român

Un oficial român a afirmat că acest război din Ucraina ar putea avea o durată „medie sau lungă”. Tot acesta a adăugat că ar trebui să ne pregătim de acest lucru, în contextul în care, „dacă statele reușesc să ajute în continuare, sunt șanse reale ca Ucraina să reziste”, astfel că vor putea riposta în continuare atrocităților armatei ruse.

„Este greu de preconizat cât va dura conflictul. Totul depinde de cât rezista Kiev-ul. Dacă statele reușesc să ajute în continuare, sunt șanse reale să reziste”, a declarat sursa citată.

Tot acesta a afirmat că războiul din Ucraina s-ar putea întinde pe o perioadă mai mare. Astfel, planurile inițiale ale lui Vladimir Putin par să fi eșuat, probabil că s-a gândit că va avea parte de un nou blitzkrieg, la fel ca în cazul Peninsulei Crimeea, din 2014. Astfel, războiul ar putea dura câteva luni sau poate chiar o perioadă mai lungă, de doi-trei ani.

„Trebuie să ne pregătim pentru o perioada medie sau lungă în cazul acestui război. Mediu înseamna câteva luni; lung – doi-trei ani. Ceea ce a făcut Rusia, astăzi, prin așa-zisa negociere a reprezentat, de fapt, o «cumpărare de timp », în încercarea de a se replia după ce planul de a lua rapid Kiev-ul a cazut”, a mai spus oficialul.