Home » Știri » Știri externe » „Sunt gata să mor pentru Putin”. Cui îi aparțin declarațiile șocante

„Sunt gata să mor pentru Putin”. Cui îi aparțin declarațiile șocante

Manolică Anca / 01.07.2022, 09:08
„Sunt gata să mor pentru Putin”. Cui îi aparțin declarațiile șocante

„Sunt gata să mor pentru Putin”, a declarat joi, 30 iunie, Bernie Ecclestone, fostul director general al Formulei 1, în vârstă de 91 de ani. În timpul unei emisiuni televizate, acesta l-a numit pe președintele rus „o persoană de primă clasă”. Iată ce legătură există între cei doi.

Omul care spune că ar muri pentru Putin

Întrebat în cadrul emisiunii britanice Good Morning Britain dacă președintele Putin îi mai este prieten, englezul în vârstă de 91 de ani a declarat: „Încă aș încasa un glonț pentru el. Aș prefera să nu mă doară, dar tot aș încasa un glonț”. Declarațiile sale vin la aproape cinci luni după ce Rusia a invadat Ucraina, timp în care mii de vieți au fost pierdute și milioane de oameni au fost strămutați.

Acesta a adăugat că liderul rus, ca și alți oameni de afaceri, „face greșeli din când în când” și că „a crezut că face ceea ce trebuie” pentru țara sa. Când i s-a spus că moartea a mii de oameni și acțiunile lui Putin nu pot fi justificate, el a răspuns: „Nu cred. Nu a fost ceva intenționat”. El a adăugat că Zelenski ar fi putut evita războiul prin negocieri.

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone

Comentariile făcute de Bernie Ecclestone, cel care a fost înlocuit din funcția de director executiv al F1 în 2017, după aproape patru decenii la conducere, au stârnit rapid indignare, iar Formula 1 s-a dezis de aceste vorbe.

„Comentariile făcute de Bernie Ecclestone reprezintă opiniile sale personale și sunt în contrast foarte puternic cu poziția valorilor moderne ale sportului nostru”, a transmis Formula 1 într-o declarație pentru Washington Post.

De când se cunosc Ecclestone și Putin

Ecclestone și Putin au fost mult timp aliați. Relația lor a fost esențială în momentul în care au creat Marele Premiu al Rusiei, care a debutat la Soci în 2014. Doi ani mai târziu, Ecclestone a fost criticat pentru că l-a numit pe liderul de la Kremlin „tipul care ar trebui să conducă Europa”. De atunci, el a ținut prima pagină a ziarelor pentru comentarii provocatoare despre chestiuni sociale și politice.

În același an, în timp ce se afla la cârma F1, Ecclestone a declarat pentru CNN că este „complet de acord” cu legislația anti-gay introdusă de Putin, care interzice răspândirea așa-numitei propagande gay către minori, susținând că criticii l-au prezentat greșit pe Putin.

Vladimir Putin și Bernie Ecclestone
Vladimir Putin și Bernie Ecclestone

Iar într-un interviu difuzat pe 25 februarie anul acesta, la doar o zi după ce Rusia a invadat Ucraina, Ecclestone l-a descris pe Putin ca fiind „onorabil”.

Ba mai mult, în 2009, el l-a lăudat pe Adolf Hitler pentru că era „capabil să facă lucrurile” – comentarii pentru care și-a cerut ulterior scuze – și a spus că femeile ar trebui să se îmbrace în alb „ca toate celelalte aparate de uz casnic”.

În 2020, în urma asasinării lui George Floyd, Ecclestone a declarat pentru CNN că „oamenii de culoare sunt mai rasiști decât ceea ce sunt oamenii albi”. În urma acestor comentarii, F1 a emis o declarație pe site-ul său în care a spus că „nu este deloc de acord” cu Ecclestone.