Home » Știri » Știri externe » Țara din lume pe al cărei steag este o clădire. Ce semnificație are de fapt

Țara din lume pe al cărei steag este o clădire. Ce semnificație are de fapt

Manolică Anca / 14.07.2021, 11:23

Țara din lume pe al cărei steag este o clădire. Spre deosebire de simbolurile naționale ale multor alte țări, acest drapel nu reflectă caracteristicile istorice sau geografice ale țării respective. Are o caracteristică unică în lume despre care îți vom vori în rândurile de mai jos.

Țara din lume pe al cărei steag este o clădire

Cambodgia, căci despre ea este vorba, este un stat aflat în sud-estul Asiei, cu capitala la Phnom Penh. De-a lungul istoriei sale de un secol și jumătate a avut nu mai puțin de zece drapele diferite. Valorile de bază ale țării sunt stabilite în motto-ul „Națiune, religie, rege” care se regăsește pe steag,

Folosit pentru prima oară între 1948 și 1970, actualul steag al țării, denumit și „Khmer”, a fost înlocuit de-a lungul timpului cu alte șase drapele. La vremea în care acesta a fost adoptat, Cambodgia era încă un protectorat francez și a fost ținut până în 1970, când a fost înlocuit după înființarea Republicii Khmer. Ulterior, a fost reintrodus în 1993, după ce Cambodgia a redevenit monarhie.

Ce semnificație are de fapt

Steagul Cambodgiei are o formă dreptunghiulară cu un raport al laturilor de 2:3, fiind împărțit în trei benzi orizontale. Cea superioară și cea inferioară sunt de culoarea albastră, iar cea din mijloc are culoara roșie. Culorile Albastr și roș erau esențiale în epoca Imperiului Khmer.

Populația asociază albastrul cu cerul și puritatea, însă albastrul de pe drapel reprezintă monarhia și puterea regală, deoarece conducătorul țării este considerat un mediator între Puterile Înalte și popor. Roșul face referire la curajul locuitorilor țării, pe această culoare fiind ilustrată imaginea celebrului templu Angkor Wat, cel mai mare lăcaș hindus din lume. Acesta este simbolul religiei și al justiției, iar amplasarea lui în mijlocul drapelului național atestă importanța acestuia în viața cambodgienilor.

Templul Angkor Wat
Templul Angkor Wat

Cu toate că a suferit numeroase modificări în ultimele decenii, pe drapelul Cambodgiei a fost tot timpul imprimat templul Angkor Wat, cu două excepții: steagul adoptat în timpul dominației Japoniei (1942-1945) și steagul Autorității de Tranziție a Națiunilor Unite din Cambodgia (1991-1993).

Ce este templul Angkor Wat

Templul hindus Angkor Wat este situat în regiunea Angkor. La început s-a numit Preh Pisnokar, numele celui care care l-a contruit, regele Suryavarman. Lăcașul a fost construit în secolul XII, lângă orașul antic Yashodharapura, al cărui nume semnifică „oraș sacru”. Este dedicat zeului hindus Vishnu, despre care poporul spune că a fost principalul păstor al universului.

Lăcașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind cel mai important și mai bine păstrat monument de arheologie din lume. Templul combină două planuri de bază ale arhitecturii templului Khmer: muntele templului și templul propriu-zis. Arhitectura de bază este specifică templelor din sudul Indiei și reprezintă Muntele Meru, casa zeilor.

Templul Angkor Wat
Templul Angkor Wat

Templul este format din cinci turnuri, care amintesc de lotus, simbolizând cele cinci vârfuri ale muntelui unde este construit. Turnul central, cel mai înalt, se ridică la 65 de metri deasupra solului. Templul este înconjurat de un șanț de aproape 200 de metri lățime și este orientat spre vest.