Home » Știri » Știri externe » Unde și când va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a. Ce obiecte vor fi așezate pe sicriu, conform tradiției

Unde și când va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a. Ce obiecte vor fi așezate pe sicriu, conform tradiției

Ileana Mladinoiu / 17.09.2022, 15:13
Unde și când va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a. Ce obiecte vor fi așezate pe sicriu, conform tradiției

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, a sosit momentul înmormântării regale care necesită, conform tradiției o organizare sigură. Elisabeta a II-a a părăsit această lume la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie, la castelul ei din Balmoral, Scoția. Pe 11 septembrie, sicriul regretatei Regine a fost transportat la în sala tronului la Palatul Holyroodhouse, Edinburgh, reședința regală scoțiană, iar de aici la Catedrala St, Giles. O zi mai târziu, a ajuns la Londra cu o aeronavă a Aviației Regale. Sute de mii de oameni și-au adus omagiile și o vor mai putea face  până în dimineața de luni,19 septembrie, ziua înmormântării. Va fi o înmormântare grandioasă. „Acesta este cel mai mare eveniment internațional pe care l-am organizat în ultimele decenii”, a declarat pentru Telegraph o sursă guvernamentală britanică. Ziua de 19 septembrie va fi totodată o sărbătoare legală în Regatul Unit.

Unde și când va fi înmormântată Regina Elisabeta a II-a. Ce tradiții se respectă

Înmormântarea Elisabetei a II-a va începe luni, 19 septembrie, la ora locală 11 a.m.

La ora 10:44 va începe procesiunea sicriului către Westminster Abbey. Sicriul Reginei va fi transportat într-un cărucior vechi de 123 de ani, remorcat de 98 de marinari Royal Navy, potrivit tradiției care datează de la înmormântarea Reginei Victoria din 1901.

La 11 dimineața, ora locală, va începe ceremonia de înmormântare.

La ora locală 12:15, sicriul va fi într-o procesiune la Wellington Arch, Hyde Park Corner, apoi va fi transportat într-un car funerar la Castelul Windsor.

O slujbă religioasă va avea loc la ora 16:00, urmată de o ceremonie privată la care vor participa membrii familiei regale.

În cele din urmă, la ora 19:30 , Regina va fi înmormântată în capela Castelul Windsor, unde trupul va fi îngropat alături de părinții săi, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, precum și de sora sa, Prințesa Margareta. Trupul Prințului Philip, soțul Reginei, îngropat în „bolta regală” a Capelei Sf. Gheorghe din Londra, va fi transferat în același loc pentru a fi din nou împreună.

Există puține șanse de a putea vedea sicriul în timpul înmormântării. Pentru că va fi acoperit şi flancat de multe simboluri, legate de istoria monarhiei britanice.

Cum arătă sicriul Reginei Elisabeta a II-a. Ce obiecte vor fi aşezate pe sicriu

Sicriul este drapat în drapelul regal, iar coroana împletită din florile ei preferate culese din Grădinile Balmoral (erica albă, dalii, mazăre dulce sângele voinicului, flori albe de Calluna și țepi de pin, trandafiri, frezii, crizanteme albe, rozmarin) seamănă destul de mult cu cea aleasă de Regina Elisabeta a II-a pentru Ducele de Edinburgh la înmormântarea sa din 2021.

Drapelul regal

Va învălui lemnul sicriului ca un giulgiu. Potrivit detaliului oferit de programul oficial de înmormântare, acesta este împărțit în patru părți, referitor la componentele Regatului Unit. În colțurile din stânga sus și din dreapta jos se întind trei lei de aur pe fond roșu, ei reprezentând Anglia. În dreapta sus, un leu roșu stă pe un fond galben, iar în stânga jos harpa Irlandei.

Coroana imperială britanică

În locul coroanei scoțiene, de data aceasta vom găsi coroana imperială britanică. Aceasta, după ce a cunoscut mai multe versiuni de-a lungul veacurilor, a fost proiectată în 1937 pentru încoronarea lui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a. Coroana, după cum arată lista furnizată de site-ul dinastiei, are încrustate cele mai faimoase pietre prețioase din lume. Sunt 2.868 de diamante şi pietre preţioase, dintre care 17 safire, 11 smaralde şi 269 de perle.

Dar, printre numeroasele diamente de pe coroană, se numără și unul de 317 carate, Cullinan II, cunoscut şi sub numele de a „doua Stea a Africii”, legat de Safirul Stuart printr-o fâşie ajurată presărată cu opt smaralde şi opt safire între două rânduri de perle, scrie adevarul.ro. „Două arcuri încrustate cu diamante şi perle, a căror bază este ornată în partea anterioară cu „Rubinul Prinţului Negru”, în realitate un spinel impresionant, înconjoară coroana. La intersecţia acestora în vârful coroanei sunt suspendate patru perle în formă de pere în înveluşuri de diamante roz, cunoscute sub numele de cerceii reginei Elisabeta”, potrivit site-ului menţionat.

Sceptrul

Sceptrul, situat nu departe de sicriu, va avea ceva de surclasat. Într-adevăr, îl susține pe Cullinan I, fratele mai mare al precedentului, puternic pentru partea sa de 530 de carate. Acest sceptru este imaginea puterii temporale pusă sub privirea lui Dumnezeu, întruchipată în crucea care culminează întregul. Este făcut din aur și are 92 de centimetri lungime. Smalțul care îl termină este împodobit cu trei gravuri bucolice: un trandafir, un ciulin, un trifoi, datorită cărora iubitorii de rugby și turneul Celor Șase Națiuni vor recunoaște cu ușurință Anglia.

Globul

Înmormântările suveranilor britanici cuprind un ultim accesoriu la departamentul de aurari: globul. Este un glob de aur, presărat și el cu pietre prețioase. Sfera în sine simbolizează lumea, sau mai degrabă creștinismul, așa cum este indicat de crucea care o încununează.

Care sunt personalitățile așteptate la înmormântarea Elisabetei a II-a

Pentru această înmormântare, care se anunță grandioasă, sunt așteptați în jur de 2.000 de invitați , printre care  nu mai puțin de „500 de demnitari din întreaga lume, potrivit AFP și guvernului britanic.

Printre ei, președintele american Joe Biden, Emmanuel Macron, Președintele Republicii, Liz Truss , prim-ministru al Regatului Unit, Boris Johnson , fost prim-ministru al Regatului Unit, Theresa May, fost prim-ministru al Regatului Unit, David Cameron, fost prim-ministru al Regatului Unit, Gordon Brown, fost prim-ministru al Regatului Unit, Tony Blair, fost prim-ministru al Regatului Unit, Michael Martin, prim-ministru al Irlandei, Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, Sergio Mattarella, președintele Italiei, Frank-Walter Steinmer, președintele Germaniei, Olaf Scholz, cancelar german, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, Jacinda Ardern, prim-ministru al Noii Zeelande, Justin Trudeau, prim-ministru al Canadei, Naruhito, împăratul Japoniei, Anthony Albanese, prim-ministrul Australiei, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, Yoon Suk-Yeol , președintele Coreei de Sud,

Șefii de stat din Rusia, Birmania, Coreea de Nord sau Iran nu sunt invitați. Cât despre Papa Francisc, el nu va participa la ceremonie.