Home » Știri » Știri externe » Vladimir Putin, președintele Rusiei până în 2036? Ce prevede legea

Vladimir Putin, președintele Rusiei până în 2036? Ce prevede legea

Manolică Anca / 06.04.2021, 16:45
Vladimir Putin, președintele Rusiei până în 2036? Ce prevede legea

Vladimir Putin, președintele Rusiei până în 2036? Este întrebarea care se află pe buzele tuturor, după ce acesta a promulgat o lege care îi permite să mai candideze încă două mandate la președinția Rusiei. Iată ce prevede, mai exact, această decizie.

Vladimir Putin, președintele Rusiei până în 2036?

Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să candideze pentru încă două mandate la șefia țării, deși se află deja la al doilea mandat consecutiv și la al patrulea în total. Legea propusă în parlamentul de la Kremlin a fost adoptată de legislativ la sfârșitul lunii martie. Astfel, Vladimir Putin ar putea rămâne președintele Rusiei până în 2036, adică până când va împlini 84 de ani.

Însă, important de menționat este faptul că legea nu elimină limita de două mandate consecutive, lucru care o face să fie dedicată exclusiv persoanelor care au ocupat funcția înainte de semnarea acesteia, adică Vladimir Putin și Dimitri Medvedev. Noua lege resetează, practic, la zero, numărul de mandate ale lui Putin, pentru a îi permite acestuia să candideze din nou.

În Rusia, un președinte nu poate avea decât două mandate consecutive de președinte

Conform Constituției Rusiei, o persoană nu poate avea decât două mandate consecutive de președinte. Iar pentru a putea candida la al treilea este nevoit să aștepte un mandat întreg. Astfel, în 2008, Putin a făcut celebra rocadă cu premierul de atunci, Medvedev, acesta din urmă fiind instalat în funcția de președinte, iar Putin în cea de premier. În 2012, după ce Medvedev și-a încheiat mandatul, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat, fiind reales pentru al patrulea în 2018. El conduce țara, fie ca președinte, fie ca premier, de la sfârșitul anului 1999, urmând ca actualul mandat să se încheie în anul 2024.

Vladimir Putin ocupă o funcție de conducere în stat de mai bine de 20 de ani
Vladimir Putin ocupă o funcție de conducere în stat de mai bine de 20 de ani

Modificările constituționale au fost propuse chiar de liderul actual, în ianuarie 2020, în timpul unui discurs adresat națiunii. Documentul a fost prezentat legislativului la doar cinci zile după discuțiile superficiale ale unui „grup de lucru” alcătuit în grabă. Mai mult, amendamentul care îi permite să rămână la putere până în 2036 a fost adăugat ulterior. În timp ce Kremlinul a justificat aceste schimbări ca fiind o necesitate de a întări stabilitatea și securitatea statului, criticii susțin că acestea nu vor face decât să îi securizeze puterea pe viață a lui Vladimir.

41% dintre ruși nu-și mai doresc ca Putin să rămână la putere

De altfel, referendumul de modificare a Constituției a stârnit mari proteste la Moscova, ce au fost dispersate cu greu de forțele de ordine. Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Centrul Levada independent recent, 41% dintre ruși nu-și mai doresc ca Putin să rămână la putere după ce mandatul său actual va expira. De altfel, în ultimii ani, liderul de la Kremlin s-a concentrat foarte mult pe remodelarea arhitecturii constituționale a Rusiei pentru a își consolida puterea

În timp ce simpatizanții săi spun că acțiunile sale au dus la întărirea țării și a economiei după colapsul Uniunii Sovietice și crizele din anii ’90, criticii susțin că a slăbit instituțiile democratice, i-a lăsat deoparte pe opozanții politici, a înăbușit criticile și a permis corupției să prospere.