Home » Știri » Știri externe » Vrea Papa Francisc să demisioneze? Suveranul Pontif a făcut precizări importante

Vrea Papa Francisc să demisioneze? Suveranul Pontif a făcut precizări importante

Manolică Anca / 04.07.2022, 17:00
Vrea Papa Francisc să demisioneze? Suveranul Pontif a făcut precizări importante

Papa Francisc a dezmințit informațiile care au apărut în spațiul public conform cărora ar intenționa să demisioneze în viitorul apropiat. Zvonurile, care circulă de la începutul lunii mai, au fost alimentate de anunțul că va participa la o sărbătoare inițiată de un papă din secolul al XIII-lea care a demisionat la rândul său.

Papa Francisc nu intenționează să demisioneze

Speculațiile potrivit cărora Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, ar putea călca pe urmele predecesorului său, Benedict al XVI-lea, și să se retragă din funcție s-au ivit la începutul lunii mai, când a apărut în public folosind pentru prima dată un scaun cu rotile. Tocmai trecuse printr-o operație minoră pentru tratarea unor dureri la genunchi.

Ea a căpătat amploare atunci când a luat decizia neobișnuită de a găzdui un consistoriu la 27 august pentru a crea noi cardinali, dintre care unii vor fi eligibili pentru a alege succesorul pontifului la următorul conclav. De asemenea, și vizita în oraşul italian L’Aquila ar fi prefigurat anunţul demisiei.

A negat și zvonurile că ar fi avut cancer

Într-un interviu acordat pentru Reuters, Papa a vorbit despre această demisie, dar și despre starea sa de sănătate. Surveraul Pontif a negat zvonurile că ar fi avut cancer, ba mai mult, a glumit spunând că medicii săi „nu i-au spus nimic despre asta”.

Pope Francisc
Pope Francisc

El a oferit informații și despre afecțiunea sa pentru prima dată în public, spunând că a suferit „o mică fractură” la genunchi când a făcut un pas greşit în timp ce un ligament era inflamat.

„Sunt bine, mă însănătoşesc treptat (..) Toate aceste coincidenţe i-au făcut pe unii să creadă că aceeaşi „liturghie” se va întâmpla. Dar nu mi-a trecut niciodată prin minte (n.r. ideea de a demisiona). Pentru moment nu. Serios!”, a spus Papa Francisc.

Cu toate acestea, Suveranul a spus că ar putea demisiona de la Vatican într-o zi dacă starea sa de sănătate nu i-ar mai permite să conducă Biserica, situaţie care fusese aproape de neconceput înainte de papa Benedict al XVI-lea. Întrebat despre când crede că a putea avea loc o astfel de situație, el a răspus: „Nu ştim. Dumnezeu ne va spune”.

Interviul a avut loc în ziua în care ar fi trebuit să plece în Republica Democrată Congo şi în Sudanul de Sud. A fost nevoit să anuleze călătoria, deoarece medicii au spus că ar putea fi nevoit să piardă şi călătoria în Canada din perioada 24-30 iulie, dacă nu va fi de acord să facă încă 20 de zile de terapie şi pentru genunchiul drept.

Decizia de a anula călătoria în Africa i-a cauzat „multe suferinţe”, pentru că dorea să promoveze pacea în ambele ţări.

Papa s-a sprijinit într-un baston la intrarea în camera de recepţie de la parterul casei de oaspeţi Santa Marta în care stă de când ocupă scaun papal. Întrebat cum se simte, Suveranul a glumit: „Sunt încă în viaţă!”.