Home » Știri » Știri economice » 5 categorii de pensii în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să ieși la pensie și ce trebuie să știi despre stagiul de cotizare

5 categorii de pensii în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să ieși la pensie și ce trebuie să știi despre stagiul de cotizare

Manolică Anca / 20.05.2022, 13:46
5 categorii de pensii în România. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să ieși la pensie și ce trebuie să știi despre stagiul de cotizare

Pensia este un drept pe care îl au toți cei care lucrează și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp. În prezent, sistemul public este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, care cuprinde cinci categorii de pensii. Iată care sunt acestea.

Ce categorii de pensii sunt în România

Pensia este un drept acordat la cerere, care are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp, expres prevăzută de lege în raport de data nașterii.

Vârstă standard de pensionare, stagiul complet de cotizare pentru femei și bărbați sunt stabilite în raport de luna și anul nașterii – Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

În prezent, vârsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani, în timp ce pentru bărbați este de 65 de ani. În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Iată ce categorii de pensii se acordă în sistemul public:

1. Pensia pentru limită de vârstă

Se cuvine tuturor celor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare, prevăzute de lege (Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010).

  1. Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbați.
  2. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
  3. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

2. Pensia anticipată

Pensia anticipată se poate solicita, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Cuantumul acestui tip de pensie se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limita de vârstă.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în acest caz nu se cumulează cu nicio alta reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special. La stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia anticipată nu se vor în calcul următoarele perioade:

  1. când asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate;
  2. când asiguratul a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
  3. când asiguratul a realizat serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
  4. a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, politiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.

În acest caz, perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfășurată în grupele I și a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite, condiții speciale și alte condiții de muncă sunt luate în calcul.

3. Pensia anticipată parțială

Pensia anticipată se poate solicita, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către persoanele care au realizat  stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Nici la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia anticipată parțială nu se vor lua în calcul perioadele menționate la pensia anticipată.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit tabelelor disponibile AICI.

4. Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, în urma:

  • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
  • neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
  • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

5. Pensia de urmaș

Au dreptul la pensie de urmaș copiii și soțul supraviețuitor, în cazul în care persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmaș:

  • până la vârstă de 16 ani;
  • dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, dar nu și după 26 de ani;
  • pe toată durata invalidității de orice grad, daca a apărut în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b;.
  • cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți reprezintă însumarea drepturilor de urmaș, calculate după fiecare părinte.

Soțul supraviețuitor:

  • la împlinirea vârstei-standard de pensionare, daca mariajul a fost de cel puțin 15 ani. Dacă a fost mai mica de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;
  • indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, daca durata căsătoriei a fost de cel puțin un an;
  • indiferent de vârstă și de durata căsniciei, daca decesul soțului a venit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente:
    • în baza unui contract individual de muncă;
    • în baza unui raport de serviciu;
    • din activități în funcții elective sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe timpul mandatului, precum și că membri cooperatori într-o organizație a cooperației meșteșugărești.
  • care nu îndeplineste conditiile mai sus menționate, beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului dacă în acest timp nu realizează venituri lunare din activități dependente.
  • ce are în îngrijire la data decesului susținătorului unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, va primi pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare din activități independente.