Home » Știri » Știri economice » ANAF a stabilit plafonul de la care românii vor fi obligaţi să plătească CASS

ANAF a stabilit plafonul de la care românii vor fi obligaţi să plătească CASS

Redactia Redactia / 21.12.2024, 10:33
ANAF a stabilit plafonul de la care românii vor fi obligaţi să plătească CASS

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) aduce din 2025 modificări semnificative privind contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), ce vizează cetățenii cu venituri din dobânzi bancare și alte investiții. Dacă ai avut venituri care depășesc anumite plafoane stabilite, vei fi obligat să depui declarația unică și să plătești un impozit de 10% din aceste câștiguri, scrie bugetul.ro.

Citeşte şi: Cu cât se majorează alocaţiile pentru copii de la 1 ianuarie 2025. Ce poţi să cumperi cu banii primiţi de la stat

Potrivit legislației, dacă veniturile tale anuale din dobânzi bancare sau alte investiții (precum dividende sau câștiguri pe piața de capital) depășesc pragul de 19.800 lei, echivalentul a 6 salarii minime brute, ești obligat să achiți contribuția CASS de 10%. Această contribuție se aplică doar asupra dobânzilor sau câștigurilor realizate, nu asupra sumei existente în conturi.

De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Aceste contribuții se aplică doar dacă veniturile din investiții cumulate depășesc pragurile stabilite de lege: 6, 12 sau 24 salarii minime brute.

Citeşte şi: Bani mai mulţi pentru români de la 1 ianuarie 2025. Cu cât cresc salariul minim , pensiile şi alocaţiile

CASS se aplică pentru dobânzi bancare, dividende, câștiguri din piața de capital, alte surse de venit (drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, etc.), dacă acestea depășesc plafonul anual. Atenție! Titlurile de stat și veniturile PFA din activități profesionale nu sunt incluse în acest regim de taxare.

Ce trebuie să faci pentru a evita penalitățile

  • Depunerea declarației unice: este obligatoriu să depui această declarație pentru a raporta veniturile realizate și a achita contribuțiile datorate!
  • Respectarea termenelor: asigură-te că achiți contribuțiile în termenul legal pentru a evita penalități sau dobânzi suplimentare!

Deși noile reglementări privind taxarea veniturilor din dobânzi pot părea o povară fiscală suplimentară, măsura urmărește să extindă baza de contribuție pentru sistemul public de sănătate. Astfel, se dorește un echilibru mai bun între contribuabili și o creștere a resurselor pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128