Home » Știri » Știri economice » Câți metri pătrați ar trebui să aibă cel puțin o garsonieră nouă. Suprafața minimă acceptată, conform normelor legale

Câți metri pătrați ar trebui să aibă cel puțin o garsonieră nouă. Suprafața minimă acceptată, conform normelor legale

Cojocaru Cristian / 11.02.2022, 11:16
Câți metri pătrați ar trebui să aibă cel puțin o garsonieră nouă. Suprafața minimă acceptată, conform normelor legale

Garsoniera de 11 metri pătrați din Cluj a devenit virală, lucru care a determinat mai multe persoane să se întrebe câți metri pătrați ar trebui să aibă o garsonieră nouă. Anunțul publicat de către firma imobiliară a ajuns viral, zeci de mii de români comentând pe baza acestuia. Află care este suprafața minimă a unui astfel de imobil.

Numărul de metri pătrați pe care trebuie să îl aibă o garsonieră nouă

Aceste tipuri de „spații de locuit” se regăsesc în nenumărate orașe mari ale lumii. Cert este că, în ciuda suprafeței foarte mici, chiar și aceste spații se închiriază. Cu toate acestea, legea îi împiedică pe constructorii care ridică de la zero locuințe să ofere spații atât de mici, însă acest lucru este trecut cu vederea de către cei care sunt în nevoie urgentă de a-și găsi un imobil unde să locuiască.

Legea nr.114/1996 cu privire la locuințe este actul normativ în care sunt prevăzute cerințele minime impuse de către legislația în vigoare care face referire la locuințele care se construiesc în România. Legea prevede anumite cerințe încă din faza de autorizare a construcției, indiferent de natura viitorului imobil.

Aceste cerințe nu sunt impuse doar companiilor, ci și persoanelor fizice care aleg să ridice o construcție de la zero. Potrivit Legii locuinței, construcția este cea care „prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerința utilizatorului și caracteristicile locuinței, la un moment dat, acoperă necesitățile esențiale de odihna, preparare a hranei, educație și igiena, asigurând exigentele minimale prezentate în anexa nr. 1 la prezenta lege”.

În anexă sunt prevăzute cerințele minime, suprafețele minime, numărul de băi, dotările spațiilor sanitare, precum și dotările minime ale bucătăriei și ale fiecărei camere în parte. Astfel, locuințele trebuie să fie prevăzute cu un spațiu de dormit, un spațiu pentru prepararea mesei și cel puțin un grup sanitar care să permită evacuarea apei uzate și a deșeurilor menajere.

Locul de luat masa poate fi înglobat în bucătărie sau în camera de zi. Totodată, tot în lege se regăsește faptul că suprafața minimă a fiecărei încăperi, dar și numărul acestora sunt stabilite pe baza numărului membrilor unei familii. Așadar, locuința unei familii cu trei membri va trebui să fie formată din trei camere, loc de luat masa, bucătărie, grup sanitar și spațiu de depozitare.

metri pătrați garsonieră
Garsoniera din Cluj este de aproximativ 3 ori mai mica decat prevede legea

Suprafața minimă a unui imobil

Astfel, în cazul unei garsoniere, camera de zi care este în același timp și dormitor, trebuie să aibă minim 18 metri pătrați. Locul de luat masa trebuie să dispună de 2,5 metri pătrați, bucătăria – 5 metri pătrați, astfel că aceasta și locul de luat masa pot fi incluse în camera de zi. Baia trebuie să numere 4,5 metri pătrați, iar spațiul de depozitare trebuie să ofere minim 2 metri pătrați. În urma unui calcul simplu, suprafața utilă ar trebui să aibă măcar 37 de metri pătrați.

Tot în lege apare faptul că fiecare locuință trebuie prevăzută cu instalație de sonerie, băile trebuie prevăzute cu spațiu pentru depozitarea mașinii de spălat rufe, blocurile de locuințe trebuie să dispună de spații pentru biciclete, cărucioare, uscarea ruferlor, dar și rampe de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Așadar, legea ne indică mai multe repere de care să ținem cont atunci când judecăm ofertele puse la dispoziție de către persoanele fizice și dezvoltatori, mai ales că prețurile imobilelor au crescut considerabil în ultimii ani. Dacă luăm în considerare anexa 1 a Legii locuinței vom descoperi că lipsește cel puțin un detaliu în cazul locuinței care urmează a fi achiziționată sau cumpărată.

În schimb, această lege nu impuse un standard minim celor care închiriază o locuință pe termen lung, astfel că locațiunea poate avea în vedere cam orice tip de spațiu atât timp cât ambele părți prevăzute în contract sunt de acord, chiar și închirierea unei garsoniere de 11 metri pătrați, de trei ori mai mică față de minimul prevăzut de lege, potrivit avocatnet.ro.