Home » Știri » Știri economice » Ce salariu are un preot vs un Patriarh, în România, în 2022. Diferența colosală

Ce salariu are un preot vs un Patriarh, în România, în 2022. Diferența colosală

Cojocaru Cristian / 18.01.2022, 16:02
Ce salariu are un preot vs un Patriarh, în România, în 2022. Diferența colosală

Proiectul de buget pentru anul 2022 care a fost pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Finanțelor prevedea o alocare de 750 de milioane de lei pentru salarizarea personalului lăcașurilor de cult. Alfă ce salariu are un preot dar și Patriarhul și vei constata că între cele două remunerații există o diferență colosală.

Care este diferența de salariu a unui preot în comparație cu cea a Patriarhului

Există trei programe de finanțare care provin de la stat, iar acestea cuprind sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, alocaiile bugetare pentru salarizarea persoanlului din învățământul teologic și lăcașurile de cult. Iată ce prevede fiecare program de finanțare din partea statului!

Sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult

Acesta este acordat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, iar în anul 2022 ar urma să fie acordate 751,2 milioane de lei în acest sens, ceea ce reprezintă cu 2,1 puncte procentuale mai puțin. Acest program este special destinat cultelor recunoscute de către lege în sprijinul salarizării clerului atât din țară cât și de peste hotare al Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, bugetul vizează și personalul neclerical care este trimis în afara țării pentru a deservi așezămintele Bisericii Ortodoxe Românre cât și a personalului din județele Covasna și Harghita.

Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic

Suma din anul 2022 ajunge la 9,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 72 de procente în comparație cu anul precedent. Acest program este destinat cultelor religioase recunoscute de lege pentru sprijinul salarizării personalului neclerical care își desfășoară activitate în unitățile de învățământ autorizate și acreditate conform legii.

salariu preot
Un preot de gradul I ajunge la un salariu de 4.000 de lei lunar

Programul pentru lăcașurile de cult

Prin acest program se alocă suma de 125 de milioane de lei, cunoscând o creștere de 0,5% comparativ cu anul 2021. El este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute pentru restaurarea și conservarea lăcașelor de cult care reprezintă monumente istorice precum și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase.

Totodată, programul urmărește să completeze fondurile proprii necesare întreținerii și funcționării lăcașelor de cult care prezintă venituri mici sau inexistente, amenajarea și înreținerea muzeelor cultural religioase, construirea și repararea acestora. De asemenea fondurile sunt destinate pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității acestora , sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni dar și alte forme de asistență care prezintă acțiuni cu caracter intern și internațional.

Legea 153/2017 a fost actualizată cu veniturile pentru acest an, astfel că potrivit acesteia, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române deține o funcție care se asimilează celor deținute de președinții Senatului sau Camerei Deputaților ceea ce reprezintă un coeficient de 11,50 înmulțit cu salariul minim brut pe țară.

Arhiepiscopul major și mitropolitul BOR dețin funcții asimilate secretarilor și chestorilor Senatului și ai Camerei Deputaților ceea ce înseamnă 9,2 salarii minime brute. Arhiepiscopul deține o funcție asimilată celei de ministru și reprezintă 10,5 salarii minime brute, iar episcopul-vicar deține o funcție asimilată parlamentarilor care reprezintă 9 salarii minime brute.

Așadar, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut garantat este de 2.550 de lei, ceea ce reprezintă faptul că fețele bisericești care ocupă locuri înalte în ierarhia Bisericii au un venit minim brut cuprins între 22.950 de lei lunar și 29.325 de lei brut.. În articolul 49 al proiectului de lege cu privire la bugetul statului pentru anul 2022 este prevăzut faptul că „pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună”.  De asemenea, potrivit Legii 153/2017, salariul unui preot de gradul I va ajunge la 4.000 de lei, în timp ce cel al unui preot debutant este de 3.700 de lei.