Home » Știri » Știri economice » Cumulul pensiei cu salariul. Românii pot să iasă la pensie la 70 de ani. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Cumulul pensiei cu salariul. Românii pot să iasă la pensie la 70 de ani. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Manolică Anca / 12.03.2021, 12:51
Cumulul pensiei cu salariul. Românii pot să iasă la pensie la 70 de ani. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Cumulul pensiei cu salariul. Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că Ministerul va pune în dezbatere publică proiectul de lege care privește continuarea activității persoanelor care doresc să lucreze până la 70 de ani, cu condiția ca plata pensiei să fie suspendată în domeniul public. Iată toate detaliile.

Cumulul pensiei cu salariul

Salariații angajați în sectorul public sau în cel privat, care au ajuns la vârsta legală de pensionare, pot alege să lucreze în continuare până la 70 de ani, a declarat joi, 11 martie, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Proiectul de lege va fi pus în dezbatere publică începând de joi, 12 martie, pentru a se stabili condițiile în care persoanele pot să continue activitatea până la 70 de ani.

Important de menționat este că persoanele care vor alege să muncească în continuare în sistemul public nu vor mai putea beneficia de cumulul pensiei cu salariul, adică le va fi suspendată plata pensiei în această perioadă. Deci nu vor mai putea cumula două surse de venit de la stat. În schimb, În schimb, în sectorul privat regula nu se aplică.

„În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept, angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat. Deci nu cumulează două surse de venit de la stat. Rațiunea acestui proiect este să nu cumulezi două surse de venit de la stat”, a afirmat Ministrul Turcan.

Persoanele care vor dori să continue să lucreze în sistemul public nu vor mai putea beneficia de cumulul pensiei cu salariul
Persoanele care vor dori să continue să lucreze în sistemul public nu vor mai putea beneficia de cumulul pensiei cu salariul

Cum trebuie să procedeze salariații

Pentru a opta pentru continuarea în câmpul muncii în domeniul privat, Raluca Turcan a spus că nu trebuie decât să fie depusă o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare. În schimb, cei care activează în sistemul public nu vor trebui să primească niciun acord în prealabil de la anagajator.

De asemenea, proiectul de lege mai arată că, dacă orice angajat aflat într-o asemenea situație dorește să revină asupra deciziei și să se întoarcă la pensie, poate face acest lucru oricând. Mai mult, poate cere recalcularea pensiei, avantajul fiind majorarea pensiei proporțional cu perioada lucrată. Ministrul Muncii a mai ținut să sublinieze că „e un drept, nu o obligație. Legală rămâne posibilitatea de a se pensiona oricând”.

Totodată, Raluca Turcan a transmis și care sunt excepțiile în privința aplicării acestei măsuri legislative. Acestea sunt necesare astfel încât norma să fie legală și constituțională. Așadar se exclud „persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadrate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administrative autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege”.

Tot joi va fi pus în transparenţă decizională şi proiectul care privește Ordonanţa de Urgenţă prin care va creşte stimulentul de reinserţie pentru părinţii care se întorc la muncă mai repede de 6 luni de la 650 lei la 1.500 lei.