Home » Știri » Știri economice » Diferența între pensia privată și cea de la stat. Ce e important să știe românii

Diferența între pensia privată și cea de la stat. Ce e important să știe românii

Manolică Anca / 02.11.2021, 17:43
Diferența între pensia privată și cea de la stat. Ce e important să știe românii

Sistemul de pensii din România este structurat pe trei piloni: pensia de stat sau Pilonul I, pensia privată obligatorie sau Pilonul II și pensia privată facultativă sau Pilonul III. Înainte de a alege cât și unde să contribui este necesar să  să înțelegi cum funcționează fiecare dintre ele. Află care este diferența între pensia privată și cea de la stat.

Diferența între pensia privată și cea de la stat

Pensia de stat sau Pilonul I este cea mai cunoscută dintre toate, la care fiecare dintre noi contribuim din momentul în care intrăm în câmpul muncii. Acest sistem de pensii este administrat de organele abilitate ale statului oferind teoretic tuturor participanților drepturi și beneficii egale în momentul în care aceștia împlinesc vârsta legală de pensionare conform contribuțiilor achitate. Pensia de stat se plătește din momentul pensionării până la sfârșitul vieții.

Însă, dezavantajul cel mai mare al pensiei de stat este nesiguranța. Statul plătește pensiile de azi din contribuțiile actuale ale angajaților, ceea ce înseamnă că nu se fac investiții din contribuțiile realizate și contribuțiile nu sunt nominale. Așadar, nu avem niciun fel de garanție că atunci când ne vom pensiona fondurile vor fi suficiente pentru a ne fi achitate pensiile. Un alt dezavantaj este posibilitatea de a nu beneficia niciodată, tu sau membrii familiei, de aceste sume plătite, în cazul în care survine decesul înainte de ieșirea din câmpul muncii.

Diferența între pensia privată și cea de la stat / Sursă foto: Captură Ghid Pensii BCR
Diferența între pensia privată și cea de la stat / Sursă foto: Captură Ghid Pensii BCR

Pensia privată obligatorie sau pilonul II reprezintă acel procent din pensia de stat care este administrat de un fond de pensii privat. Acesta nu este un efort financiar suplimentar pentru angajat, fiecare putând alege cine să îi administreze pensia privată obligatorie optând pentru aderarea la un fond de pensii privat.

Diferența între pensia privată și cea de la stat este că prima investește investește contribuțiile cu scopul de a le spori valoarea și contribuțiile sunt nominale. Asta înseamnă că fiecare angajat care oprează pentru pensia privată va beneficia de rezultatul propriilor contribuții indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla cu sistemul de pensii de stat.

Ce este pensia privată facultativă sau Pilonul III

Pensia privată facultativă, după cum îi spune și numele, este o pensie administrată de o societate privată care nu este obligatorie. La aceasta poți contribui în fiecare lună cu orice sumă dorești și îți permiți, dar nu mai mare de 15% din valoarea veniturilor lunare. Pentru a beneficia de aceasta, trebuie să ai minimum șapte ani de contribuție și se poate încasa după împlinirea vârstei de 60 de ani.

Principalul avantaj al pensiei private facultative este că îți va suplimenta veniturile la vârsta pensionării. De asemenea, un alt avantaj important de luat în calcul este acela că dacă intervine decesul persoanei în cauză, moștenitorii pot beneficia de sumele acumulate în cont. Așadar, cu cât contribui mai mai devreme la pensia privată, cu atât suma care se va aduna va fi mai mare și îți va asigura un nivel de trai mai ridicat.

Este foarte important ca înainte de a lua o decizie să stăpânești foarte bine acești termeni. Documentează-te, apelează cu încredere la consultanți financiari și alege fondul de pensii care ți se potrivește cel mai bine ție și familiei tale, pentru un viitor și un confort mare la bătrânețe.