Home » Știri » Știri economice » În ce țară din Europa poți găsi locuințe mai ieftine decât în România

În ce țară din Europa poți găsi locuințe mai ieftine decât în România

Alexandru Cazacu / 28.07.2021, 08:49
În ce țară din Europa poți găsi locuințe mai ieftine decât în România

Se pare că, în România apartamentele s-au scumpit cu aproximativ 3 procente anul trecut față de cel anterior. Cu toate acestea, în țara noastră se găsesc în continuare unele dintre cele mai ieftine locuințe din Europa. Hai totuși să vedem unde găsim și locuințe mai ieftine decât în România.

În ce țară din Europa poți găsi locuințe mai ieftine decât în România

În topul celor 24 de state analizate de Deloitte, România s-a clasat pe locul al patrulea în ordinea crescătoare a prețurilor. Cu toate acestea, țara noastră este la jumătatea clasamentului atunci când vine vorba de puterea de cumpărare. Avem, însă, și printre cele mai scumpe credite ipotecare.

Ei bine, apartamente mai ieftine ca la noi putem găsi în Bulgaria, unde media este de 578 de euro/mp. Anul trecut, în România, media a fost de 1.322 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, austriecii au ajuns să aibă cele mai scumpe locuințe, unde prețul mediu era de 4.457 de euro pe metru pătrat. În clasament, Austria este urmată de Franța, Germania, Marea Britanie și Israel.

După cum spuneam și mai sus, din punct de vedere al posibilității de achiziționare a unei case noi, de aproximativ 70 de mp, calculată în funcție de numărul de salarii brute anuale necesare, România s-a aflat la jumătatea clasamentului. Se pare că un român trebuie să strângă nu mai puțin de șapte salarii anuale pentru a cumpăra o astfel de locuință, fapt care reprezintă un nivel mediu de accesibilitate, potrivit digi24.ro.

Unde sunt cele mai greu accesibile locuințe

Ei bine, în Serbia se găsesc locuințele cel mai greu accesibile. Potrivit sursei citate, aici sunt necesare 15 salarii brute anuale pentru un apartament. Pe de altă parte, este mai ușor să îți achiziționezi o locuință în Portugalia, Belgia și Norvegia.

Prețul apartamentelor din România a crescut anul trecut cu aproximativ 3 procente, țara noastră clasându-se astfel pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor. Cu toate acestea, la vecinii maghiari, prețurile s-au majorat cu circa 12 procente. Ungaria a fost urmată la mică distanță de Olanda și Germania. Este important să menționăm faptul că scumpirile au avut loc în 21 din cele 24 de state analizate. Așadar, prețuri mai mici au fost doar în Norvegia, Bosnia-Herțegovina și Italia.

În ce țară din Uniunea Europeană se găsesc locuințe mai ieftine
În ce țară din Uniunea Europeană se găsesc locuințe mai ieftine decât în România

Cele mai scumpe locuințe

În ceea ce privește topul celor mai scumpe locuințe din orașele europene, Parisul se află pe primul loc. Aici prețul mediu pe metru pătrat este de aproape 13.000 de euro. Din spate vine Munchen și Londra. Ei bine, în clasament sunt incluse și trei mari orașe din România. Mai exact, este vorba despre Cluj-Napoca, București și Timișoara, unde prețul unui metru pătrat costă între 1.270 și 1.800 de euro. Se pare că Roma a fost singura capitală europeană unde prețurile au scăzut anul trecut cu aproximativ trei procente.

Potrivit datelor furnizate de Eurostat, prețurile locuințelor au crescut cu 1,3% în zona euro și cu 1,7% în UE, în primul trimestru din 2021 față de precedentele trei luni. Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Estonia, Danemarca, Lituania, Cehia, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Bulgaria, Slovenia, Suedia și România.