Home » Știri » Știri economice » Pensii 2021. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor și când intră în vigoare

Pensii 2021. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor și când intră în vigoare

Manolică Anca / 19.01.2021, 15:20
Pensii 2021. Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor și când intră în vigoare

Pensii 2021. An nou, schimbări noi. Legislația în vigoare permite, fără a se impune o limită de valoare, cumulul pensiilor pentru limită de vârstă cu veniturile din salarii sau activități independente. Va mai fi posibil acest lucru în viitor? Iată ce schimbări aduce noua lege a pensiilor și când vor intra în vigoare.

Pensii 2021. Regulile actuale

În prezent, conform actualei legi a pensiilor, Legea 263/2010, cumularea pensiilor cu alte venituri din salarii sau activități independente este permisă, indiferent de mărimea acestor venituri. Însă, aceasta urmează a fi înlocuită de la 1 septembrie 2021. Hai să reamintim care sunt regulile aplicabile pentru pensii până la 31 august 2021.

~ Salariile sunt considerate venituri dependente, în timp ce veniturile din activități independente sunt obținute de cei care au PFA-uri, de cei care câștigă din drepturi de proprietate intelectuală, din dividende, din chirii, jocuri de noroc și altele.

~ Și persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial pot cumula veniturile din pensie cu alte venituri. Însă, dacă cele ieșite la pensie pentru limita de vârstă pot obține venituri din salarii sau venituri din funcții elective, cele pensionate anticipat pot obține venituri doar din activități independente.

~ În cazul pensiei de invaliditate cu alte venituri, condițiile de cumul diferă în funcție de gradul de invaliditate. Concret, persoanele cu grad I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente. Contrat acestora sunt cei încadrați în gradul al III-lea, care pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, atât venituri din activități independente, cât și din salarii. Aceștia trebuie să se încadreze în limita a jumătate din programul normal de lucru la locul de muncă.

~ În cazul cumulului pensiilor de urmaș cu veniturile din salarii sau activități independente, apar câteva situații diferite, în funcție de situația beneficiarului pensiei. Mai exact, limitările apar doar în cazul veniturilor din salarii, deoarece în cazul veniturilor din activități independente nu există limitări. Așadar:

  • Pensia de urmaș a soțului supraviețuitor acordată atunci când survine decesul soțului susținător a avut loc în urma unui accident de muncă sau boală profesională, cea acordată soțului care are în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la șapte ani și cea acordată pe o perioadă de șase luni de la data decesului se pot cumula cu veniturile din salarii doar dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.
  • Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu cumulează deloc cu veniturile din salarii. Iar același lucru se aplică și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
  • Pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se cumulează cu astfel de venituri doar dacă nu se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
Pensii 2021. O nouă lege intră în vigoare din 1 septembrie
Pensii 2021. O nouă lege intră în vigoare din 1 septembrie

Ce schimbări aduce noua lege a pensiilor, după 1 septembrie

Noua lege a pensiilor, Legea 127/2019, va intra în vigoare din toamnă, adică de pe 1 septembrie 2021. Aceasta va permite, în continuare, cumulul pensiei cu alte venituri, fără a conduce la suspendarea pensiei, doar că vor exista raportări diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta.

Așadar, conform noii legi pentru pensii în 2021, cumulul pensiilor în sistemul public va fi posibil cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii este obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  • soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;
  • pensionatul anticipat (pe perioada în care primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative sau judecătorești.

Spre deosebire de actuala lege în vigoare, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, nu cu veniturile din salarii sau veniturile independente. Asta înseamnă că există posibilitatea de a se cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente, pentru care se datorează aproape întotdeauna CAS.

Coform Codului fiscal, veniturile pentru care se datorează CAS sunt următoarele:

  • venituri din salarii sau asimilate salariilor;
  • venituri din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • indemnizații de șomaj;
  • indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

O excepție de la datorarea de CAS poate apărea în cazul unui PFA care nu obține anual venituri din activități independente peste limita de 12 salarii minime brute. Dacă acesta nu depășește limita, pensia nu se poate cumula cu acesta.

De asemenea, un alt aspect important care trebuie reamintit este că, din acest an, va exista un singur tip de pensie anticipată. Deci, se va renunța la pensia anticipată fără penalizări (pensia anticipată simplă) și va exista numai pensia cu penalizări (pensia anticipată parțială).