Home » Știri » Știri economice » Pensionarea la 70 de ani și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Tot ce trebuie să știe românii

Pensionarea la 70 de ani și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Tot ce trebuie să știe românii

Manolică Anca / 28.09.2021, 10:54
Pensionarea la 70 de ani și interzicerea cumulării pensiei cu salariul. Tot ce trebuie să știe românii

Noi informații despre pensionarea la 70 de ani și interzicerea cumulării pensiei cu salariul, în România. Un nou proiect de lege, adoptat luni, 27 septembrie, de Senat, prevede că, în cazul bugetarilor, pensia nu poate fi cumulată cu salariul, ceea ce înseamnă că vor trebui să aleagă între cele două, dacă vor să rămână în câmpul muncii până la 70 de ani. Află ce se întâmplă în cazul angajaților din mediul privat.

Totul despre pensionarea la 70 de ani și interzicerea cumulării pensiei cu salariul

Un nou proiect de lege adoptat luni seară de Senat arată că bugetarilor le va fi interzis să mai cumuleze salariul cu pensia. Practic, atunci când vor îndeplini condițiile de pensionare, aceștia vor trebui să aleagă dacă rămân activi în câmpul muncii până la 70 de ani (cu acordul angajatorului) sau ies la pensie.

Concret, potrivit proiectului de lege care trebuie să treacă și de Camera Deputaților pentru a se aplica, bugetarii vor putea să își continua activitatea, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, dar numai cu acordul angajatorului. Pentru aceasta se va fae o cerere care trebuie depusă la angajator, cu aproximativ o lună înainte de eventuala pensionare. Menținerea în activitate se va face fără necesitatea încheierii unui nou act în acest sens.

„Cererea privind continuarea activității (…) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, se arată în proiectul de lege.

Salariații vor putea să renunțe oricând la salariu și să se pensioneze

Cu toate acestea, chiar dacă optează pentru continuarea în câmpul muncii, salariații pot să renunțe oricând la salariu și să se pensioneze. Cererea de încetare a activității va trebui depusă cu aproximativ două luni înainte de pensionare).

Totodată, cei care deja beneficiază deja de cele două drepturi ar urma să aibă 30 de zile calendaristice la dispoziție să opteze în scris pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Ei nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor trebui să aleagă doar unul dintre ele.

Pensia ar urma să nu mai fie cumulată cu salariul, în cazul bugetarilor
Pensia ar urma să nu mai fie cumulată cu salariul, în cazul bugetarilor

Dacă bugetarii vor opta pentru continuarea activității, plata pensiei se va fi suspendată începând cu luna de după cea în care și-au exprimat opțiunea. Sigur, și cei cei care sunt pensionari vor putea să renunțe pentru o perioadă la pensie și să se reangajeze până la 70 de ani.

Cei care nu vor opta între pensie și salariu vor rămâne fără locul de muncă

Din păcate, „neîndeplinirea obligației (…) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”, se mai arată în proiect. Așadar, angajatorii vor trebui să fie atenți la salariații care cumulează pensia cu salariul, pentru a le înceta contractul de muncă în lipsa unei opțiuni între pensie și salariu. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de 100.000 lei.

În același timp, angajatorii vor fi obligați să informeze casele de pensii cu privire la bugetarii care aleg să rămână în câmpul muncii, în 30 de zile calendaristice de la exprimarea opțiunii. În caz contrar, angajatorii riscă amenzi de 10.000 lei.

Posibilitatea de a munci până la 70 de ani va fi introdusă și în sistemul privat. Salariații vor putea să lucreze și ei cu până la cinci ani peste vârsta de pensionare, însă tot cu acordul anual al angajatorului, în prezent ei putând lucra numai trei ani peste acea vârstă. De subliniat este faptul că, spre deosebire de bugetari, salariații din mediul privat vor putea să cumuleze salariul cu pensia.

Important! Proiectul de lege încă nu se aplică pentru moment. Acesta trebuie mai întâi adoptat de Camera Deputaților, promulgat apoi de Klaus Iohannis și ulterior publicat în Monitorul Oficial, pentru ca mai apoi să poată intra în vigoare, scrie avocatnet.ro.