Home » Știri » Știri economice » Se schimbă banii! Ce a decis Banca Centrală privind numerarul şi plăţile cu cardul

Se schimbă banii! Ce a decis Banca Centrală privind numerarul şi plăţile cu cardul

Redactia Redactia / 23.05.2025, 10:20
Se schimbă banii! Ce a decis Banca Centrală privind numerarul şi plăţile cu cardul

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat pașii concreți pentru introducerea euro digital, o formă electronică a monedei unice europene care ar putea fi lansată oficial până în anul 2030. Noua monedă nu va înlocui numerarul, ci îl va complementa, păstrând caracterul de bun public, la fel ca bancnotele și monedele fizice, scrie Capital.

Ce este euro digital

Euro digital este o versiune electronică a numerarului, emisă direct de Banca Centrală, și va fi disponibilă pentru toți cetățenii din zona euro. Această inițiativă vine în contextul în care nu există, în prezent, o metodă de plată digitală unificată în spațiul euro, iar majoritatea țărilor se bazează pe rețele internaționale de carduri.

Calendarul de implementare

BCE a anunțat că faza de investigare a avut loc între 2021 și 2023; perioada de pregătire se desfășoară în intervalul 2023–2025; faza de dezvoltare, care ar putea include lansarea oficială, începe din noiembrie 2025.

Citeşte şi: Avertismentul lui Mugur Isărescu! Ce le transmite românilor care ţin banii „la ciorap”

Potrivit lui Piero Cipollone, membru în conducerea BCE, deciziile politice privind lansarea euro digital trebuie luate până la începutul anului 2026, urmând ca implementarea să aibă loc în următorii 2-3 ani.

Cum va funcționa euro digital

Noua monedă va putea fi stocată într-un portofel electronic, care va putea fi creat fie prin intermediul unei bănci comerciale, fie printr-un intermediar autorizat. Plățile vor fi procesate instantaneu, ceea ce înseamnă că și comercianții vor primi banii pe loc, spre deosebire de plățile cu cardul care au o întârziere de decontare.

Utilizatorii vor putea plăti cu euro digital folosind un telefon mobil sau un card fizic dedicat. Moneda va fi acceptată în magazine, dar și pentru transferuri între persoane fizice.

Ce aduce nou moneda digitală

  • Plăți online și offline: Se vor putea face plăți chiar și fără conexiune la internet.

  • Acces gratuit: Aplicația mobilă sau cardul fizic pentru euro digital vor fi disponibile fără costuri suplimentare pentru funcțiile de bază.

  • Confidențialitate crescută: Tranzacțiile offline vor oferi un nivel ridicat de intimitate, comparabil cu cel al plăților în numerar – doar plătitorul și destinatarul vor cunoaște detaliile operațiunii.

Citeşte şi: Anunţ de ultimă oră de la BNR pentru milioane de români. Ce a decis Mugur Isărescu

Banca Centrală Europeană subliniază că acest demers nu este menit să elimine numerarul, ci să ofere o alternativă modernă, sigură și accesibilă pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană.