Home » Știri » Știri economice » Se scumpesc carburanții! Cât vor costa benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2022. Cât vor plăti în plus șoferii români

Se scumpesc carburanții! Cât vor costa benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2022. Cât vor plăti în plus șoferii români

Cojocaru Cristian / 08.12.2021, 17:09
Se scumpesc carburanții! Cât vor costa benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2022. Cât vor plăti în plus șoferii români

Se spune că America este țara tuturor posibilităților însă, cine spune acest lucru, nu a trăit încă în România. Aici, toate lucrurile par să fie contrare normalului, astfel că dacă în alte state, prețurile sunt raliate la salarii, în România mai întâi cresc prețurile, iar salariile poate, după aceea. Ca și cum nu era deja suficient pentru români, aceștia au primit o nouă veste proastă: se scumpesc carburanții!

O nouă veste rea pentru români: se scumpesc carburanții!

Ca și cum nu era suficient pentru șoferii români, o nouă veste proastă și-a făcut apariția, astfel că aceștia încearcă să găsească din nou soluții pentru a-și permite să circule cu autoturismul. Astfel, potrivit autorităților, prețurile la benzină și motorină urmează să crească din nou începând cu data de 1 ianuarie 2022.

În prezent, prețul la motorină și la benzină este de aproximativ șase lei pe litru, în timp ce în luna octombrie, la aceleași tipuri de carburanți, prețul la pompă aproape atingea suma de șapte lei. În decursul anului trecut, prețul la motorină și benzină era de aproximativ 4,7 lei pe litru, însă o nouă scumpire urmează să aibă loc încă din prima zi a anului 2022.

După ce a fost actualizat nivelul accizelor cu creșterea prețurilor de consum comunicată de către Institutul Național de Statistică (INS), prețul la benzină urmează să se scumpească începând cu data de 1 ianuarie 2022 cu 1,3 puncte procentuale. Nici șoferii care conduc mașini cu propulsie pe motorină nu vor scăpa de scumpiri.

Potrivit aceluiași anunț, acești șoferi vor ”gusta din plin surpriza”, adăugând la fiecare litru încă 7 bani. Guvernul urmează să majoreze accizele încă din prima zi a anului următor. Așadar, șoferii români nu vor începe deloc noul an cu dreptul, fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare decât se așteptau.

se scumpesc carburanții
Romania s-a clasat pe cel de-al doilea loc în ceea ce priveste cresterea preturilor carburantilor la nivelul UE

Cum arată creșterea în cifre

Din primele informații reiese faptul că pentru benzina fără plumb, nivelul accizei va crește cu 65,59 de lei, ceea ce reprezintă 3,55 puncte procentuale, astfel că pentru 1.000 de litri de benzină, prețul se va majora de la 1.827,13 lei, suma de 1.892,72 de lei, iar în cazul motorinei de la 1.674 de lei la 1.735 de lei. După cum este prevăzut în lege, la începutul fiecărui an, accizele la carburanți sunt ajustate.

După cum se arată în Codul Fiscal, „Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”.

În luna septembrie 2021, România s-a clasat pe cel de-al doilea loc în UE cu privire la creșterea prețurilor la carburanți, înregistrând un avans de 29%. Pe primul loc s-a aflat Luxembourg, care a cunoscut o creștere de 31 de puncte procentuale. De luat însă în calcul și faptul că salariile din Luxembourg nu sunt aceleași cu cele din România, factor unde ieșim de fiecare dată pierzători.