Home » Știri » Știri economice » Urmașii veteranilor de război primesc bani? Ce spune legea despre drepturile lor

Urmașii veteranilor de război primesc bani? Ce spune legea despre drepturile lor

Manolică Anca / 26.11.2021, 10:34
Urmașii veteranilor de război primesc bani? Ce spune legea despre drepturile lor

Statul român oferă indemnizații pentru persoanele cu handicap, veterani și văduve de război. Este o practică cu vechime, iar în cazul veteranilor, banii în plus pe care Guvernul îi dă sunt în semn de recunoștință civică pentru sacrificiul pe care l-au făcut atunci când erau tineri. Dar hai să vedem câți bani primesc urmașii veteranilor de război.

Câți bani primesc urmașii veteranilor de război

Mii de persoane țară beneficiază de o indemnizație pentru că sunt urmași ai deținuților politici, deportaților, strămutaților sau ai prizonierilor de război. Conform Legii 130/15.07.2020, prin care este completat Decretul-lege 118/1990, pe lângă soții/soțiile supraviețuitoare, și copiii beneficiază de o indemnizație lunară de 500 de lei.

„Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori al celui decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliul obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei”, se arată în textul legii.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, copilul, minor la data la care unul sau ambii părinți au fost în una din situațiile amintite sau copilul care s-a născut în perioada respectivă, are dreptul la aceeași indemnizație care i s-ar fi cuvenit tatălui sau mamei. În cazul copilului care s-a născut după ce părintele a ieșit din situația de deținut politic, strămutat, prizonier, el primește 50% din indemnizația cuvenită tatălui sau mamei, după caz.

Drepturi acordate urmaşilor

Conform Decretului-lege 118/1990, actualizat, indemnizația lunară pentru fiecare an de stat într-o închisoare politică sau într-un lagăr este de 700 lei lunar. Pentru alte situații prevăzute de lege indemnizația este în valoare de 500 sau 350 lei. Așadar, dacă unul dintre părinți a stat în detenție politică sau lagăr 3 ani, iar copilul s-a născut în acest timp, acesta din urmă va beneficia de o indemnizație de 2.100 lei.

Urmașii veteranilor de război primesc indemnizații lunare
Urmașii veteranilor de război primesc indemnizații lunare

Și soțul/soția celui „decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu” beneficiază de o indemnizație lunară de 700 lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Această cerere de acordare a indemnizației, declarația pe propria răspundere și actele care atestă calitatea de urmaș al unui fost deținut politic, strămutat, prizonier de război se depun la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială a orașului de care aparține fiecare solicitant.

Indemnizație de gratitudine, în valoare de 50% din salariul mediu brut

Potrivit unei ordonanțe de urgență nr. 47/2021 publicată în Monitorul Oficial nr. 586/2021, pe lângă indemnizația pe care o au, veteranii, văduvele și invalizii de război încasează lună de lună și o indemnizație de gratitudine, a cărei valoare depășește suma de 2.500 de lei.

Potrivit actului normativ adoptat, invalizii, veteranii și văduvele de război primesc, începând din luna iunie 2021, „o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”. Conform datelor oficiale, în țara noastră există acum nu mai puțin de 2.521 de invalizi, veterani sau văduve de război. Vezi mai multe detalii AICI.