Pe 11 septembrie 2021 se împlinesc 20 de ani de la cel mai mare atac terorist comis vreodată în istoria Statelor Unite, care s-a soldat cu moarte a aproximativ 3.000 de oameni, printre care și români. Două avioane cu pasageri la bord au fost deturnate de teroriști, lovind din plin cele două turnuri gemene ale complexului World Trade Center. În continuare, îți prezentăm povestea românilor care și-au pierdut viețile în sângeroasele atacuri.
În fiecare an, pe data de 11 septembrie, aproape 3.000 de nume sunt citite în ceremoniile de comemorare a atacurilor teroriste din 2001, care au vizat turnurile gemene World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului. An de an, lista include și cinci nume care nu au rezonanță americană. Este vorba despre românii care se aflau în turnurile gemene lovite de avioane.
11 septembrie, ziua care a săpat 3.000 de morminte
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Ziua de 11 septembrie este o zi tristă în State, amintind de atentatele teroriste care au îngrozit o lume întreagă. Atunci, 2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști: 246 de persoane în cele patru avioane, din care nu a supraviețuit nimeni, 2.603 în New York, în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. 24 de persoane au rămas date dispărute. Majoritatea oamenilor care și-au pierdut viața în cel mai sângeros atac străin comis pe teritoriu american erau civili, cu excepția a 343 de pompieri, 72 de ofițeri de aplicare a legii, 55 de militari și 19 teroriști.
În atacurile de la World Trade Center și-au pierdut cetățeni peste 90 de țări, printre care și România. Astfel, 11 septembrie este ziua în care românii își amintesc și ei cu tristețe de cei cinci conaționali care au pierit.
După cum aminteam și mai sus, în această zi neagră două avioane cu pasageri au lovit turnurile gemene ale complexului World Trade Center, un al treilea avion s-a prăbușit peste Pentagon, iar o altă aeronavă a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.
Atacurile sinucigașe împotriva Statelor Unite au fost coordonate de Al-Qaeeda, o organizație teroristă fondată în august 1988 și cu întârziere în 1989, care sprijină activitățile extremiste islamice în lume.
Citește și: Sala Bataclan se redeschide la un an de la atacurile teroriste
Bilanțul sumbru al atentatelor s-a ridicat la aproape 3.000 de persoane, printre care și cinci cetățeni americani de origine română, după cum am mai spus-o anterior. Aceștia sunt: Eugen Gabriel Lazăr, Corina și Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean și Ana Fosteris.
Eugen Gabriel Lazăr, născut în anul 1974, a emigrat în New York împreună cu familia sa în 1985, din cauza oresiunilor regimului comunist din România acelei perioade. Copil curios, elev și student merituos, Lazăr a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer. În perioada în care au avut loc atentatele teroriste, acesta lucra ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul dintre turnurile gemene.
Corina (31 de ani) și Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma la care era angajat Eugen Gabriel Lazăr. Cei doi parteneri ajunseseră în SUA în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Un an mai târziu avea loc nunta, iar cu puțin timp înaintea atentatelor își reînnoiseră jurămintele. Serioși și sârguincioși, Corina și Alex se făceau mereu remarcați de către cei din jur. Munceau foarte mult și se bucurau de șansa lor de a putea trăi „visul american“.
Am lucrat cu Alex și Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenți și plăcuți. Este greu să nu te gândești la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soț și soție“, mărturisea una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.
În vârstă de 37 de ani, Joshua Poptean emigrase din țara noastră la 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. Inițial, bărbatul a fost șofer de taxi, după care a învățat tâmplărie, devenind coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. La momentul atentatelor, Poptean se afla în interiorul clădirii World Trade Center, pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți.
Ana Fosteris (58 de ani) era agent de asigurări la compania Aon Crop. Potrivit unui interviu oferit de soțul acesteia, Michael, Ana „considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume“. Cei doi erau căsătoriți de aproximativ 30 de ani când s-a întâmplat tragedia și se cunoscuseră în România. Printre altele, soțul Anei a mai spus și că femeia nu renunțase niciodată la valorile tradiționale, precum respectul față de familie și față de cei în vârstă.