În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, consideraţi în tradiţia creştină conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai. Ca orice altă sărbătoare, și aceasta este însoțită de diferite tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi de mare sărbătoare. În caz contrar, se spune că te vei chinui mult înainte de moarte.
Pe 8 noiembrie, de ziua prăznuirii Sfinților Mihail și Gavril, creștinii au „interzis“ la anumite activități, dacă vor să le meargă bine tot anul și să nu aibă parte de necazuri. Prin urmare, e bine de știut că în această zi treburile casnice sunt strict interzise. Cei care nu țin cont de această regulă de ziua Sfinținților Mihail și Gavril sunt sortiți să aibă parte de chin în ziua morții, potrivit tradiției.
Printre cele mai importante lucruri pe care niciun creștin nu ar trebui să le facă cu prilejul acestei mari sărbători se numără următoarele:
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În schimb, există și anumite lucruri pe care creștinii le pot face în această zi, pentru a fi feriți de necazuri și nenorociri. Se spune că cei care vor posti cu ocazia acestei sărbători vor fi feriți de boli și de lovituri. De asemenea, superstițiile din popor spun că în această zi este bine să aprinzi o lumânare pentru cei în viață, dar şi pentru sinucigaşi sau osândiţi.
Citește și: La mulți ani de Sfinții Mihail și Gavriil. 23 sms-uri, urări și felicitări de ziua numelui
În popor există anumite tradiții și superstiții și cu privire la persoanele aflate pe patul de moarte în ziua în care sunt prăznuiți cei doi sfinți, iar despre acestea se spune că sunt vegheate de Arhanghelul Mihail, care stă la capul lor, în partea dreaptă, întrucât în partea stângă se crede că ar sta Diavolul.
Menirea Sfântului Mihail este aceea de a-l salva pe bolnav din ghiarele morții, retezându-i capul Necuratului. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască și, prin urmare, supraviețuiesc acestei zile, Arhanghelul Mihail stă la picioarele lor.
De asemenea, se spune că Sfinții Mihail și Gavril veghează asupra celor care poartă aceste două nume pe tot parcursul vieții lor.
Întrucât sunt consideraţi călăuzele sufletelor spre Rai, în ziua prăznuirii celor doi sfinți credincioșii împart alimente și îi pomenesc pe cei plecați dintre noi.
Importanța lunii noiembrie din punct de vedere religios
Luna noiembrie, din punct de vedere religios are în centru, sărbătoarea sfinţilor creştini Mihail şi Gavriil. Prima săptămână din lună este intitulată Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară.
Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi“. (artatraditionala.ro)