Home » Știri » Știri sociale » Ajutor încălzire 2021-2022. Nu toți românii cu venituri mici pot beneficia de acești bani. Care sunt de fapt condițiile esențiale

Ajutor încălzire 2021-2022. Nu toți românii cu venituri mici pot beneficia de acești bani. Care sunt de fapt condițiile esențiale

Cojocaru Cristian / 14.10.2021, 17:32
Ajutor încălzire 2021-2022. Nu toți românii cu venituri mici pot beneficia de acești bani. Care sunt de fapt condițiile esențiale

Statul îi sprijină pe românii cu veniturile mici cu un ajutor pentru încălzire pe perioada sezonului rece. Chiar și așa, nu toți românii cu venituri mici vor beneficia de acești bani. Află care sunt condițiile impuse de către autorități.

Condițiile pentru a accesa ajutor la încălzire

Românii vor primi un ajutor la încălzire pe perioada iernii, astfel că aceștia for primi din parta statului o sumă de bani pentru a reduce costurile încplzirii locuinței. Deși aparent este o veste bună, de ajutor nu vor beneficia toate persoanele aflate în această situația. Din cauza condițiilor impuse de către autorități, puțini români vor putea beneficia de acest ajutor.

Astfel, românii cu venituri mici vor putea beneficia de acest ajutor, însă cei care vor fi susținuți financiar de către stat vor trebui să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, nu doar veniturile acestora sunt luate în calcul ci și multe alte criterii. Deși condițiile sunt foarte stricte, vei putea beneficia de acest ajutor în cazul în care nu deții o mașină, terenuri sau bani la bancă.

Statul va oferi acest ajutor tuturor persoanelor ale căror venit net lunar nu depășește suma de 1.386 de lei de persoană în cazul unei familiii și de 2.053 de lei în cazul unei persoane singure. Desigur, aceasta nu este singura condiție pentru a primi acești bani. Cei care dețin spații locative în afara locuinței de domiciliu, clădiri, terenuri sau o mașină mai nouă de zece ani, nu vor avea dreptul la acest ajutor de încălzire.

În categoria de autovehicule deținute, persoanele care dețin motociclete și autoturisme mai vechi de zece ani, autoutilitare, camioane, autobuze, microbuze, rulote sau remorci, de asemenea, nu vor putea beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinței în 2021 – 2022. Fermierii, la rândul lor nu vor putea primi acești bani.

ajutor încălzire
Cei care indeplinesc conditiile vor trebui sa depuna o cerere la primaria de care apartin

Foarte puține familii se vor încadra în condițiile impuse de lege

Astfel că dacă deții terenuri., animale sau păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 de euro pentru o persoană singură și suma de 2.500 de euro pentru familie, nu vei putea beneficia de acest sprijin acordat de către stat. Conturile bancare, la rândul lor vor cântări mult în acordarea ajutorului, iar acest lucru pentru că persoanele care au în conturi suma de peste 3.000 de lei, nu vor putea primi acest sprijin din partea statului.

Având în vedere criteriile pe care legislația în vigoare le cere, foarte puțini români se vor încadra la a obține un ajutor din partea statului. Dacă totuși faci parte din categoria celor care se încadrează în aceste condiții, află că trebuie să depui o cerere la primăria de care aparții. Ia în calcul și faptul că data limită pentru depunerea cererii este 15 octombrie, potrivit DGASPC.

Cererea va trebui însoțită totodată de o declarație pe propria răspundere din care să rezulte componența familiei, veniturile dar și sistemul de încălzire utilizat.

“Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure”, stabilește Legea consumatorului vulnerabil.

Totodată, trebuie să știi că Primăria unde vei depune actele îți va cere și acte din care să reiasă ce proprietăți deții, veniturile pe care le încasezi atât tu cât și familia. Potrivit autorităților, aproximativ 500.000 de familii se vor încadra în a primi acest ajutor de încălzire pentru perioada 2021-2022.