Home » Știri » Știri sociale » ANAF, controale masive. Sunt vizate conturile românilor din străinătate

ANAF, controale masive. Sunt vizate conturile românilor din străinătate

Alexandru Cazacu / 01.07.2022, 14:38
ANAF, controale masive. Sunt vizate conturile românilor din străinătate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că va demara, începând cu 1 iulie 2022, controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice. Se pare că nici conturile românilor din străinătate nu scapă de controalele celor de la ANAF, după cum reiese dintr-o notificare primită de o persoană din Târgu Neamț.

ANAF anunță controale masive. Sunt vizate și conturile românilor din străinătate

Controalele ANAF vizează și conturile românilor din străinătate, cel puțin așa reiese din notificarea primită de o persoană din Târgu-Neamț. În cadrul unei postări pe grupul Antreprenorilor din România, bărbatul în cauză spune că a primit un document de la ANAF în care i s-a cerut să se prezinte la Serviciul Fiscal. Motivul „invitației”: să declare veniturile obținute în 2016 în străinătate.

La vremea respectivă, românul a fost doar două luni plecat în străinătate. Acesta susține, pe grupul menționat, că funcționara de la ghișeu i-a solicitat toate extrasele de cont.

„Salutare Grup! Mai este cineva in situația mea? Am o mare nelămurire și o sa încerc sa va explic foarte pe scurt filmul evenimentului meu!

Am primit aceasta “scrisorica profesională” in care mi se cere justificarea unui cont din străinătate pe anul 2016!

ATENȚIE ! Am mers la biroul respectiv, am avut o discuție cu “doamna” de acolo… iar după o discuție scurtă, îmi spune foarte răspicat: “eu aici in calculator văd tot ce a intrat in cont. Și verificând, am văzut ca in 2016 ați avut 4000£.

SHOC pe fata mea!

De când puteți verifica conturile personale dintr-o bancă străină?

Adevărat! eu fiind plecat de aproximativ 2 luni din România in anul 2016, in UK si abia după o luna am deschis un cont la banca HSBC, dar oricum era cam gol iar a doua luna eram deja in RO

Apoi duduia spune “hmm, sa aduceți toate extrasele de cont! Puteți aduce și pe anii următori, până în 2019!”

I-am spus că nu se poate așa ceva, e confidețial. Nu se poate și nici nu le am la mine, la care doamna “păi puteți sa mi le trimiteți pe whatsapp. ( wtf?)

În încheiere, i-am spus doamnei că o sa revin. (dar dacă tot au acces la contul meu, de ce sa nu verifice ei și să mi dea ei extrasele de cont)”, a scris românul pe Grupul Antreprenorilor din România.

Controale masive ANAF. Sunt vizate conturile românilor din străinătate
Controale masive ANAF. Sunt vizate conturile românilor din străinătate / Foto: captură Facebook

ANAF verifică veniturile obținute de români din criptomonede

Nu cu mult timp în urmă, ANAF a început controalele la persoanele fizice. Conform unui comunicat al Agenției, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au demarat controale pentru verificarea veniturilor obținute între 2016 și 2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor platforme, cum ar fi Binance, KuCoin, Maiar, BitMart sau FTX.

Potrivit sursei citate, în prima etapă au fost identificate venituri de peste 130 de milioane de euro, obținute de 63 de cetățeni români. Până la data de 29 iunie 2022, inspectorii DGAF au identificat aproximativ 48,67 milioane euro omiși de la declarare, parțial sau integral. Conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală, controalele inspectorilor antifraudă vor vor continua.