Postul Paştelui este cel mai lung și mai riguros dintre posturile creștine, pregătindu-i pe credincioși pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului. Spre deosebire de Postul Crăciunului, care oferă mai multe zile cu dezlegare la pește, Postul Mare permite consumul acestui aliment doar în două zile, transmite romaniatv.net.
Postul Mare durează șase săptămâni, amintind de perioada de post a Mântuitorului Iisus Hristos după Botezul Său în Iordan. Anul acesta, începe pe 3 martie 2025 și se încheie pe 19 aprilie 2025, zi în care se încheie perioada de restricții alimentare.
Înainte de intrarea în post, credincioșii trec prin Săptămâna Albă, o perioadă de tranziție în care se renunță treptat la alimentele de origine animală. Pe 23 februarie 2025 se lasă sec de carne, iar începând cu 24 februarie, creștinii pot consuma lapte, ouă și brânză până pe 2 martie 2025, când se lasă sec de brânză.
Citeşte şi: Ce rugăciune puternică poți să spui în Postul Paștelui. Alungă toate necazurile din viața ta
În timpul postului, credincioșii pot consuma pește doar de două ori:
Pe 20 aprilie 2025, atât ortodocșii, cât și catolicii vor sărbători Paștele.
Pentru romano-catolici, Postul Mare începe mai târziu, odată cu Miercurea Cenușii, pe 5 martie 2025. Aceasta este o zi de pocăință, marcată prin presărarea cenușii pe capetele credincioșilor.
În contextul aniversării a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, Papa Francisc și-a exprimat dorința de a găsi o dată comună pentru celebrarea Paștelui de către toți creștinii. În prezent, diferențele dintre calendarele folosite de Biserici duc la celebrări separate, dar există speranțe pentru o unificare în viitor.