Home » Cum să faci orice » Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia

Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia

Pană Emanuela / 22.11.2021, 08:40
Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia

Magnolia este unul dintre cei mai frumoși arbori de grădină, fiind extrem de apreciată în România pentru coroana bogată și florile cu aspect asemănător de stea. Odată cu venirea primăverii, magnolia înfrumusețează grădinile și parcurile, provocând emoție în rândul iubitorilor naturii. În continuare, am pregătit pentru tine câteva sfaturi cu privire la îngrijirea magnoliei, pentru ca tu să te bucuri de o plantă frumoasă și sănătoasă.

Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia

Magnolia este arbustul cu cele mai multe flori, care poate trăi chiar și un secol. Aceasta face parte din familia Magnoliaceae, fiind originară din Asia și America Centrală și de Nord. Arborele a fost numit după botanistul francez, Pierre Magnol, iar în prezent, în lume există aproximativ 200 de specii de arbori și arbuști de magnolie.

Florile de magnolie sunt foarte apreciate în general, nu doar de români, în anumite culturi având o semnificație aparte. În China, de exemplu, magnolia este considerată un simbol al purității și al nobleței, în vreme ce japonezii cred că florile de magnolie semnifică dragostea pentru natură, fiind, de asemenea, sinonime cu forța vieții – motiv pentru care florile de magnolie se oferă în dar femeilor care au născut.

Cea mai cultivată specie de magnolie este Magnolia Soulangeana, un arbust de dimensiuni mici, care ajunge la aproximativ 2-3 metri. Avantajul acestei specii este că se adaptează ușor oricărui climat, nefiind o plantă pretențioasă. Magnolia Soulangeana înflorește foarte devreme, la începutul lunii aprilie, și prezintă flori mari, cu un diametru care poate ajunge până la 10 centimetri.

Alte specii de magnolie pot atinge chiar și 20 de metri înălțime, însă pot fi ținute sub control prin tăiere. Magnolia este o plantă antică, despre care se crede că a evoluat încă dinainte de apariția albinelor. Așa se face că florile de magnolie sunt perfect adaptate pentru a fi polenizate de… gândaci! Nu e de mirare că florile de magnolie sunt dure, fapt necesar pentru a evita deteriorarea atunci când aterizează pe ele gândaci zburători sau târâtori.

Citește și: Când înflorește Crăciunița și cum se îngrijește corect ca să o ții în casă mai mulți ani

Cât de des trebuie udată magnolia pentru a se dezvolta frumos

Magnolia este un arbore care se plantează și înflorește în special primăvara, fiind indicat a fi plantată lângă garduri sau ziduri pentru a rezista tot anul. De asemenea, pentru a vă bucura de magnolii dezvoltate frumos și cu flori bogate, se recomandă plantarea arborelui într-o zonă cu multă lumină, într-un pământ fertil și umed.

Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia
Când înflorește și cum se îngrijește corect magnolia

După cum spuneam și mai sus, magnolia nu are nevoie de îngrijiri speciale, însă e bine de știut că are nevoie de soare, în special dimineața, cu toate că preferă locurile cu semi-umbră.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care vi le putem oferi în legătură îngrijirea magnoliei este cel legat de umezeala din sol și regimul udărilor. Astfel, primăvara și vara, arborele se udă o dată pe săptămână, asta în cazul în care nu plouă suficient. Planta are nevoie de aproximativ 5-7 litri de apă în sezonul cald, în fiecare săptămână.

În funcție de tipul de pământ pe care îl ai în grădină, poți alege o anumită specie de magnolie, întrucât unora le place solul alcalin, în vreme ce altele preferă un sol extrem de ud.

Un alt factor de care trebuie să ții cont este temperatura, pentru că cele mai multe soiuri de magnolie nu rezistă atunci când mercurul din termometre scade sub minus 5 grade Celsius.

Un ultim sfat ar fi să ai răbdare, întrucât magnolia tânără, plantată de curând și de dimensiuni mici, are nevoie de câțiva ani buni pentru a înflori. De precizat că, în cazuri rare, se poate întâmpla ca magnolia să înflorească și în timpul verii sau toamna, pentru a doua oară.