Home » Știri » Știri sociale » Când pică în calendar Sfânta Maria Mică 2021. Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății

Când pică în calendar Sfânta Maria Mică 2021. Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății

Alexandru Cazacu / 02.09.2021, 15:19
Când pică în calendar Sfânta Maria Mică 2021. Tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății

Iată că a venit și toamna, iar în luna septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Maria Mică. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Noi îți vom spune în următoarele rânduri când pică în calendarul crești-ortodox Sfânta Maria Mică și tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare.

Când pică în calendar Sfântă Maria Mică

Este important să menționăm faptul că Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește anual la aceeași dată, la trei săptămâni după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Așadar, creștinii ortodocși prăznuiesc Sfânta Maria Mică, în prima lună de toamnă, pe data de 8 septembrie, într-o zi de miercuri.

Pentru creștinii ortodocși există patru mari sărbători închinate Maicii Domnului. Mai exact este vorba despre:

  • Nașterea Maicii Domnului – pe 8 septembrie
  • Intrarea în biserică a Maicii Domnului – prăznuită pe 21 noiembrie
  • Buna Vestire – pe 25 martie
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În această zi, creștinii nu muncesc ogoarele, gospodinele nu spală, nu calcă și nu fac alte treburi prin gospodărie. De asemenea, în ziua de Sfânta Maria Mică, fetele nemăritate se roagă la Sfânta Fecioară Maria pentru a-și găsi alesul. Totodată, femeile care nu pot să aducă pe lume un copil se roagă Maicii Domnului, în această zi.

Cu această ocazie, creștinii ortodocși merg la biserică cu fructele specifice anotimpului pentru sfințirea acestora, care ulterior vor fi oferite celor nevoiași. Potrivit tradiției ortodoxe, tot de Sfânta Maria Mic, creștinii țin candele aprinse lângă icoana Sfintei Fecioare Maria.

Când pică Sfânta Maria Mică
Tot ce trebuie să știi despre Sfânta Maria Mică, una dintre cele mai importante sărbători

Ce nu e bine faci de Sfânta Maria Mică

Potrivit tradiției populare, nu este bine să aprinzi focul și nici să mănânci gătit, de Sfânta Maria Mică. Tot în această zi, nu trebuie să speli, să muncești la câmp sau să faci curățenie, pentru că vei atrage răul. Se spune că dacă faci munci agricole în această zi de sărbătoare, recoltele nu vor da roade, iar animalele se vor îmbolnăvi.

Precum și de Sfânta Maria Mare, în această zi, fetele tinere nu trebuie să își taie părul și să îl arunce. Se spune că cele care fac acest lucru rămân nemăritate. De asemenea, potrivit unor obiceiuri, de Sfânta Maria Mică nu trebuie să te scalzi în ape curgătoare și nu e bine să mergi înapoi, deoarece poți atrage tristețea.

După cum spuneam mai sus, în ziua de Sfânta Maria Mică se aprinde o candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului. Potrivit tradiției ortodoxe, nu e bine să stingi această candelă, ci trebuie să o lași să ardă toată.

Rugăciune de Sfânta Maria Mică

De Sfânta Maria Mică, pentru a te feri de rele și pentru a aduce pace și liniște în familia ta, poți să rostești o rugăciune către Maica Domnului. Iată cum începe această:

”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.”…

Citește continuarea rugăciunii pe doxologia.ro.