Cel mai sigur etaj într-un bloc în caz de cutremur. Seismele sunt o sursă majoră de anxietate pentru români, în special atunci când ne gândim la tragedia produsă de cutremurul din 1977.
Un aspect esențial în cazul unui cutremur este să respectăm recomandările pentru siguranță. Totodată, un alt factor important este locul în care te afli în momentul seismului. Te-ai întrebat vreodată care este cel mai sigur etaj într-un bloc în timpul unui cutremur? Mulți români iau acest detaliu în considerare atunci când își aleg locuința.
În ultimii ani, au avut loc numeroase cutremure devastatoare la nivel global, soldate cu pierderi mari de vieți omenești. În România, zona Vrancea este cunoscută pentru activitatea seismică frecventă, însă majoritatea cutremurelor au magnitudini mici și sunt abia perceptibile. Cu toate acestea, este esențial să fim pregătiți pentru un posibil cutremur puternic și să știm cum să reacționăm corect.
Citeşte şi: Ce trebuie să conţină „bagajul de urgenţă” în cazul unei evacuări la viitură. Sfaturile lui Raed Arafat
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Opiniile referitoare la cel mai sigur etaj într-un bloc, în cazul unui cutremur, variază. Unii consideră că parterul oferă cea mai mare siguranță, în timp ce alții susțin că e mai bine să fii la un etaj superior. În realitate, siguranța depinde de intensitatea seismului și de tipul construcției. Marius Marinescu, expert în construcții civile, afirmă că etajele superioare pot fi mai sigure în anumite situații. Acest lucru a fost observat și după cutremurul din 1977, când peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, dar mulți dintre cei care se aflau la etaje superioare au supraviețuit.
Explicația pentru aceste constatări este relativ simplă. În cazul unui cutremur major, structura clădirii poate ceda pe verticală, ducând la prăbușirea succesivă a planșeelor unul peste altul.