Home » Știri » Știri sociale » Care sunt tradițiile și obiceiurile din Japonia. Trebuie să le știi neapărat dacă mergi acolo

Care sunt tradițiile și obiceiurile din Japonia. Trebuie să le știi neapărat dacă mergi acolo

Pană Emanuela / 14.05.2021, 12:54

„Țara Soarelui Răsare“, așa cum mai este numită Japonia, este o țară cunoscută pentru pentru omogenitatea etnică și lingvistică a populației sale, dar și pentru legile stricte de imigrație – acesta fiind, probabil, unul dintre motivele pentru care există atât de mulți turiști interesați de aceste insule izolate. Află, în continuare, care sunt obiceiurile și tradițiile care îi iau prin surprindere pe străinii ajunși aici. De ce nu opresc lifturile la etajul 4?

Tradiții și obiceiuri din Țara Soarelui Răsare

Japonia este o țară populară pentru numărul mare de insule, aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. În traducere, Japonia înseamnă „Țara de la originea Soarelui“, de unde și denumirea de „Țara Soarelui Răsare“. Legenda spune că Japonia ar fi fost creată de zei, care au înfipt o sabie în ocean, iar la scoaterea ei s-ar fi format patru picături care au devenit insulele principale. Japonia este formată dintr-o mulțime de insule mici, peste 6.000 la număr.

Totodată, Japonia este cunoscută ca fiind țara cu cea mai avansată tehnologie, cu oameni care dorm pe stradă în costume de business, întucât au pierdut ultimul tren sau metrou spre casă. „Țara Soarelui Răsare“ are, de asemenea, și cea mai vârstnică populație din lume.

Grație culturii unice moștenite din perioada antică, Japonia se numără printre țările cu unele dintre cele mai interesante tradiții și obiceiuri, păstrate și menținute de-a lungul timpului. Ceea ce face ca această țară să fie cu adevărat deosebită nu se măsoară în spațiu fizic, ci în grade de nuanțe și multă sensibilitate. Aici respectul pentru istorie și, implicit, tradiții este la loc de cinste, fiind demn de urmat și fascinant de urmărit.

Dominată de un cod de etichetă foarte strict, Japonia are o cultură aparte. Așa se face că aici cadourile nu pot fi primite oricum și există diferite modalități de a mânca tăieței. Aceste reguli ar trebui știute și respectate, deoarece, în caz contrar, gazda se va simți insultată.

Citește și: Emigrarea în Japonia – ce pași trebuie să faci dacă vrei să încerci viața niponă

Lucruri care îi iau prin surprindere pe turiști

În continuare, vă vom prezenta câteva tradiții și obiceiuri mai puțin cunoscute despre „Țara Soarelui Răsare“.

tradiții și obiceiuri din japonia
Japonia, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să știi ca turist despre această țară

1. Japonezii nu obișnuiesc să strângă mâinile vizitatorilor, ci se înclină. În ceea ce privește gradul de înclinare, acesta depinde de situație, precum și de rangul în societate.

2. În Japonia, cărțile de vizită sunt foarte importante, fiind oferite cu ambele mâini și cu o mică plecăciune.

3. În cazul în care nu știați, în această țară, situația financiară a familiei este gestionată de femei.

4. În momentul în care servesc tăieței sau sau supă de tăieței, japonezii scot anumite sunete, acestea reprezentând admirația pentru mâncarea servită.

5. În tradiția veche a țării, gemenii sunt percepuți ca fiind demoni, aducând ghinion asupra familiei. Prin urmare, atât mama, cât și copiii erau supuși persecuției publice.

6. În cultura japoneză, fructele sau mâncarea reprezintă cadoul perfect.

7. Tradiția de a te descălța la intrarea în casă există și la noi în țară, însă la japonezi există și obiceiul de a schimba papucii cu altă pereche în momentul în care intri în baie. Totul ține de igienă și respect.

8. La japonezi, făcutul de baie în cadă este privit ca o ocazie de relaxare. Prin urmare, într-o casă în care tradițiile japoneze sunt respectate, musafirului i se ofera șansa de a face el primul baie în apa fierbinte din cadă.

9. În „Țara Soarelui Răsare“, bacșișul nu este ceva obligatoriu, fapt pentru care personalul din restaurante și hoteluri nu îl așteaptă.

10. În Japonia, dacă ești răcit, ar fi bine să cauți un loc retras pentru a-ți sufla nasul. Japonezii consideră acest gest ca fiind dezgustător, fiind deranjați chiar și de folosirea unei batiste în public.

11. În Japonia, cifra 4 este complet evitată, deoarece semnifică moartea. Așa cum numărul 13 reprezintă superstiţie pentru occidentali, tot așa, cifra 4 „le aduce ghinion“ japonezilor. Prin urmare, turiștii trebuie să evite să ofere cadouri formate din seturi de 4 obiecte, pentru a nu stârni o reacție nedorită. Totodată, în această țară lifturile omit uneori etajul 4, iar în cazul extreme, etajele 40 – 49.