Home » Știri » Știri sociale » Cât costă testul de paternitate și cum decurge el

Cât costă testul de paternitate și cum decurge el

Pană Emanuela / 15.01.2021, 20:21

Testul de paternitate este un test genetic efectuat pentru a stabili dacă un bărbat este sau nu tatăl biologic al unui copil sau fetus (când mama este însărcinată). Această analiză reprezintă singura metodă de certitudine în determinarea gradului de rudenie. Cât costă și cum decurge, în continuare.

Test de paternitate. Cum se realizează

Testul de paternitate sau ADN poate schimba viața atât viața unui bărbat, cât și pe cea a mamei și a copilului și poate răspunde la întrebări care-l frământă, de regulă, pe prezumtivul tată. Pentru analiză, sunt necesare probe biologie provenite de la bărbatul în cauză și de la copil. Deși analizarea unei probe de la mamă crește gradul de confidență al testului, nu este obligatorie pentru realizarea acestuia.

Testul de paternitate presupune analizarea a 16 secvențe ADN (markeri) pentru fiecare persoană testată, iar pe baza acestora se realizează un profil genetic. Ulterior, cele trei profile (sau două, în cazul în care mama nu este prezentă) se compară, stabilindu-se corespondența pentru fiecare marker.

În cadrul testului de paternitate sunt analizate anumite segmente din structura ADN denumite markeri STR (Short Tandem Repeats). Acești markeri, localizați în diferiți cromozomi, prezintă o variabilitate amplă în populația umană, realizind constelații specifice fiecărui individ. Pe baza acestui fapt, prin utilizarea mai multor astfel de secvențe, acuratețea de identificare a unei persoane crește enorm în comparație cu alte metode“, notează csid.ro.

Efectuarea unui test de paternitate se impune în următoarele situații:

  • La cererea instanțelor judecătorești;
  • La cererea persoanelor fizice interesate (tatăl, mama sau chiar copilul în cauză).

Înainte de analizele prorpiu-zise, toate persoanele trebuie să se legitimeze cu un act de identitate, certificat de naștere sau pașaport. Testarea ADN are la bază ani de cercetare și validare a metodologiei de lucru, astfel că nu prezintă îndoieli legate de siguranța și acuratețea rezultatelor.

Citește și: ADN-ul de la o țestoasă antică, extras după secole

Cât costă testarea AND

Testarea ADN a fost și este utilizată de cele mai mari laboratoare criminalistice din lume, spre exemplu FBI, atingând o acuratețe 1018. Mai exact, posibilitatea ca doi indivizi să aibă aceleași caracteristici genetice (adică să fie „confundați“ prin această analiză) este de 1 la 10.000.000.000.000.000.000.

Cât costă testul de paternitate și în cât timp primești rezultatele
Cât costă testul de paternitate și în cât timp primești rezultatele

În cazul în care te întrebi dacă testul de paternitate se poate realiza și în timpul sarcinii mamei, răspunsul este pozitiv, iar testarea se poate face folosind două metode. Din săptămâna a 10-a și până în săptămâna a 13-a, se poate face o testare chorionic villi pentru a colecta o mostră, iar din săptămâna a 14-a și până în săptămâna a 24-a se folosește amniocenteza. Ambele proceduri sunt invazive și sunt realizate de ginecolog.

Prețul unui test de paternitate variază de la un laborator la altul, fiind în jur de 900 – 1.000 de lei, iar livrarea rezultatelor se face între 3 și 7 zile lucrătoare.

Iată, spre exemplu, care sunt prețurile percepute de homeDNAdirect RO (un furnizor de servicii de testări ADN și teste de paternitate):

Test de Paternitate fără Mamă             
Preţ: 220.00 €;
Persoane testate: prezumtivul tată şi copilul;
Livrarea rezultatelor: 5-7 zile lucrătoare de la primirea probelor la laborator.

Test de Paternitate Standard
Preţ: 220.00 €;
Persoane testate: prezumtivul tată, mama şi copilul;
Livrarea rezultatelor: 5-7 zile lucrătoare de la primirea probelor la laborator.

Test ADN de Maternitate
Preţ: 220.00 €;
Persoane testate: prezumtiva mamă şi copilul;
Livrarea rezultatelor: 5-7 zile lucrătoare de la primirea probelor la laborator.