Home » Știri » Știri economice » Categoria de români care beneficiază gratuit de curent electric. Ce condiții trebuie îndeplinite

Categoria de români care beneficiază gratuit de curent electric. Ce condiții trebuie îndeplinite

Manolică Anca / 11.10.2021, 17:18
Categoria de români care beneficiază gratuit de curent electric. Ce condiții trebuie îndeplinite

În contextul scumpirilor record la energie din ultima vreme, Asociația Energia Inteligentă anunță că există o anumită categorie de români care beneficiază gratis de curent electric. Iată cine se înscrie pe listă și ce condiții trebuie să îndeplinească cumulativ.

Care români beneficiază gratis de curent electric

Iarna care se apropie va fi, probabil, una dintre cele mai grele, dacă nu cea mai grea. Mulți români se tem că odată cu scumpirile care s-au făcut la gazele naturale și energia electrică, nu vor avea suficienți bani să își poată plăti facturile la timp. În timp ce unii se gândesc deja de mult de două ori înainte de a aprinde lumina în casă, Asociația Energia Inteligentă a amintit, luni, 11 octombrie, că există o categorie de români care beneficiază de curent electric gratis.

Aici se înscriu unii pensionari, pentru care se asigură gratuitate pentru o cotă din consumul anual de energie electrică. Conform HG 1041/2003, persoanele ce au lucrat în cadrul unităților care au aparținut de fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel” și Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. primesc de la stat o cotă gratuită de energie de 1.200 kWh/an, care acoperă nivelul de consum al unui apartament care nu foloseşte energie pentru încălzire sau preparare apă caldă menajeră.

Facilitatea din partea statului se acordă exclusiv pentru consumul casnic și numai în condițiile în care persoanele care au activat în domeniu energetic îndeplinesc cumulat următoarele condiții:

  1. S-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi s-au desprins din acestea, prin acte normative;
  2. La data pensionarii, persoanele trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonoma de Electricitate „Renel”, Compania Naţionala de Electricitate – S.A.
Care români beneficiază gratis de curent electric
Care români beneficiază gratis de curent electric

Beneficii pentru familiile acestor categorii de pensionari

Aceleași beneficii erau acordate și pensionarilor care au activat în domeniul nuclear care au ieșit din la pensie anterior datei de 1 august 1998, momentul în care s-a făcut reoganizarea Regiei Autonome de Electricitate „Renel”.

De curent electric gratis mai beneficiază și:

  • soţia sau soţul titularului de drept al contractului de furnizare a energiei electrice, decedat, până la recăsătorire, dacă titularul de drept a lucrat în fostul Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate „Renel”, Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. minimum 20 de ani şi dacă facilitatile erau prevăzute în contractele colective;
  • pensionarii de invaliditate gradul I şi II, dacă la data pensionării îndeplinesc condiţiile de vechime;
  • pensionarii care au fost disponibilizaţi în urma unor măsuri de concediere colectivă şi care, ulterior, s-au pensionat fără a se mai fi încadrat în munca până la data pensionarii, dacă îndeplinesc condiţiile de vechime
  • persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societăţile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostei Regii Autonome de Electricitate «Renel», Companiei Naţionale de Electricitate – S.A. şi, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare sau privatizare vor putea beneficia de cote gratuite de energie electrică dacă societăţile respective aveau prevăzute pentru angajații lor astfel de facilităţi prin contractele colective de muncă.