Home » Știri » Știri economice » Câți bani câștigă un angajat de la ANAF, în 2022. Salariul maxim pe care îl poate lua un inspector

Câți bani câștigă un angajat de la ANAF, în 2022. Salariul maxim pe care îl poate lua un inspector

Manolică Anca / 20.05.2022, 14:51

Angajații ANAF au rolul de a colecta impozitele, taxele și contribuțiile la stat datorate de români. Pentru aceasta, organul de specialitate al administrației publice centrale din România le oferă acestora salarii frumușele. La aceste sume se adaugă și sporuri care se traduc în sume deloc de neglijat și ele. Iată cât câștigă un angajat de la ANAF, în 2022.

Ce salarii sunt la ANAF, în 2022

Agenția Națională de Administrare Fiscală, organ al statului care se află în subordinea Ministerului Finanțelor, oferă angajaților săi salarii mai mult decât decente. Ei bine, potrivit președintelui ANAF Lucian Heiuş, salariul maxim al unui inspector în cadrul instituției este 6.200 lei net.

„Aceşti oameni se duc şi stabilesc rapoarte de inspecţie şi decizii de impunere poate de milioane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi, dar care este normal”, a spus președintele Heiuş, potrivit Hotnews.

Acesta consideră că trebui făcut un fond de premiere pentru cei care încasează sume spectaculoase, să fie recompensaţi suplimentar. Astfel, salariul unui funcţionar ar trebuie să aibă o cotă fixă şi una variabilă în funcţie de rezultatele activităţii.

Potrivit unui raport cu datele oficiale ANAF (vezi în galeria foto) privind salariile plătite în luna martie pentru toate funcţiile din cadrul aparatului propriu al ANAF, un director ANAF încasează lunar un salariu de 9.600 lei net. Un asistent are un salariu de 3.600 lei net.

În ceea ce privește sporurile de condiţii vătămătoare, cel mai mic a fost de 688 de lei, iar cele mai mari au fost de 1.938 de lei, pentru secretarul general al ANAF, 1.862 de lei, pentru secretarul general adjunct şi 1.448 de lei pentru consilieri.

ANAF scoate sute de posturi la concurs, după mai bine de șase ani

Recent, ANAF a anunțat că a scos la concurs peste 200 de posturi, pentru diferite sectoare de activitate ale Agenției. Anunțul vine după șase ani în care nu s-au mai făcut angajări în acest mod.

Astfel, instituția oferă 79 de posturi de execuție, inclusiv pentru debutanți, dar și 130 de posturi pentru DGRFP București. Totodată, vor mai fi disponibile 50 de posturi și în cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Agenția caută să angajeze și în cadrul Direcției Generale Juridice, Unității de Management al Informației și Direcției Generale de Management al Riscurilor.

În cadrul DGRFP București, posturile scoase la concurs sunt pentru referenți și inspectori. Din toamnă ar urma să mai fie scoase la concurs o serie de posturi, dar unele regionale de această dată, mai ales pentru județele unde se află contribuabili importanți.

„Este prima etapă de recrutare pe posturi vacante la ANAF, pentru aparatul central, DGAMC şi DGRFP Bucureşti. Spre toamnă îmi doresc să avem o a doua etapă de recrutare de personal, pentru direcţiile regionale, în special pentru judeţele mari, unde sunt contribuabili importanţi”, a declarat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, pentru Profit.ro.

Ultimul concurs de recrutare din sursă externă a fost derulat de Fisc în anul 2016. Deși numărul angajaților a scăzut în ultimii ani, locurile lăsate libere au fost ocupate prin transfer de la alte instituții.