Home » Știri » Știri sociale » Câți bani câștigă un casier la supermarket, în România. Salariul pe care îl încasează lunar

Câți bani câștigă un casier la supermarket, în România. Salariul pe care îl încasează lunar

Manolică Anca / 28.05.2021, 10:26
Câți bani câștigă un casier la supermarket, în România. Salariul pe care îl încasează lunar

De când există supermarketurile și la noi în țară, s-a întipărit o tradiție mentalitară: că angajații din domeniul comercial, mai ales casierii, câștigă salarii foarte mine. Evident, la bază există un sâmbure de adevăr. Iată câți bani câștigă un casier la supermarket, în România.

Câți bani câștigă un casier la supermarket, în România

În România, numai în comerţul modern cu dominanță alimentară sunt circa 95.000 de salariaţi, dintre care 80% sunt casieri şi lucrători comerciali. Însă, în acest sector este, totodată, și cea mai mare fluctuaţie de personal din economie, ea ajungând la 50% înainte de pandemie. Cu alte cuvinte, unu din doi oameni îşi schimbă jobul într-un an.

Câştigul lucrătorilor din domeniu, în special al casierilor şi lucrătorilor comerciali, a crescut destul de mult în ultimii ani, pe o piaţă a muncii dificilă, însă rămâne tot departe de media pe economie. Aceste locuri de muncă erau cunoscute anterior ca fiind plătite cu minimul pe economie de multe ori, lucru care acum nu mai este așa des întâlnit.

Câștigul este departe de media pe economie

Câți bani câștigă un casier la supermarket, în România? Ei bine, conform unei analize a platformei OLX, aferentă lunii aprilie 2021, salariul mediu din piaţă pentru poziţia de casier sau de lucrător comercial este de 436 de euro (aproximativ 2.150 de lei). Pentru a ne face o idee, sala­riul mediu pe economie este de circa 3.400 de lei, deci cu aproape 60% mai mare.

Salariile casierilor din supermarket sunt mult mai mici decât media pe economie
Salariile casierilor din supermarket sunt mult mai mici decât media pe economie

Dar paradoxul este că deși casierii şi lucrătorii comerciali sunt plătiţi cu salarii cu 60% mai mici decât media pe economie, acestea se află în top cinci cele mai căutate locuri de muncă. Mai exact, în aprilie 2021 au fost publice aproape 2.400 de oferte de acest tip în platforma OLX, pozițiile ocupându-se, în medie, în 18 zile, acesta fiind unul dintre cele mai scur­te termene din piaţă.

De ce se angajează așa mulți oameni în acest domeniu

Interesul mare al retailerilor pentru a angaja este explicat de doi factori principali. În primul rând, în retailul alimentar există cea mai mare fluctuaţie de personal din economie, ea ajungând la 50% înainte de izbucnirea pan­demie, adică unu din doi oameni îşi schimbă jobul într-un an. În pandemie s-a remarcat o oarecare scădere a ple­cărilor, însă cifrele rămân mari.

În al doilea rând, jucătorii din domeniu angajează an de an mii de oameni pentru că se deschid foarte multe noi hiper­mar­keturi, supermar­keturi, magazine de discount. În comerţul alimentar sunt peste 3.500 de magazine moderne și alte aproape 400 de unităţi sunt preconizate să se inaugureze în 2021. Acestea au nevoie de oameni pentru a le opera.

De altfel, aceste rețele de magazine reprezintă unii dintre cei mai mari angajatori din economie, cu mii sau chiar peste 10.000 de salariaţi fiecare. Numai în comerţul modern sunt circa 95.000 de salariaţi aflaţi pe statele de plată a zece lanțuri mari de magazine. Din totalul lor, 80% sunt casieri şi lucrători comerciali.

Angajatorii din domeniu susțin totuşi că există interes pentru că salariile, cel puţin în unele locuri, sunt pe un trend ascendent, iar pachetul de beneficii salariale, care cuprinde asigurare de sănătate, bonusuri, devine tot mai consistent de la an la an.